Forsoningskommissionen anbefaler: Videnscenter, sprog og en undskyldning

Tidligere i dag offentliggjorde forsoningskommissionen deres afsluttende rapport omkring arbejdet, de har lavet, siden de startede i 2014.
Skrevet af Merete Lindstrøm
08. december 2017 17:04

Efter en kort velkomst fra næstformand Dorthe Katrine Olsen var der trommedans med et af kommissionsmedlemmerne, Ida Mathiassen, og hendes datter.

Herefter præsenterede Dorthe Katrine Olsen de overordnede resultater af de forskellige aktiviteter, der har været og en en liste over syv anbefalinger til Naalakkersuisut for det videre forløb efter kommissionen nu afslutter deres arbejde. 

Forsoningskommissionen har haft for øje at skabe forsoning for befolkningen med deres egen bagrund og historie, generationerne imellem og blandt de forskellige grupper i samfundet.

Visionen

En af de grundlæggende tanker for kommissionen har været, at det er forskelligt, hvordan befolkningen oplever den koloniale historie og indvirkning af den på nutidens samfund. Kommissionen har derfor arbejde for at skabe større bevidsthed hos den enkelte samt større forståelse blandt befolkningen for hinandens synspunkter og følelser.

Både i de budskaber der blev fremlagt fra befolkningen og blandt de syv anbefalinger, der blev givet videre til Naalakkersuisut, er en styrkelse af det grønlandske sprog nævnt. Blandt anbefalingerne er også et videncenter for historie og forsoning, samt ønsket om en undskyldning til den del af befolkningen som føler sig dårligt behandlet, og som har brug for undskyldningen for at komme videre med deres liv. 

Læs hele betænkningen HER

Og Sara Olsvig som var der for Nalakkersuisut for at tage imod betænkningen var glad for resultatet og roste kommissionen for deres arbejde. 

 

Til sidst blev der tid til et smukt musikalsk indslag, da Nanook afslutningsvis gik på scenen med deres nye sang Ilunniittuassavoq hvor de sang om forsoning for befolkningen. Læs mere om projektet med sangen og hør den HER