Aleqa Hammond

Danmark på sidelinjen i forhold til forsoningskommission

Ønsket om forsoning mellem Danmark og Grønland er udelukkende et grønlandsk ønske, ikke et dansk. Det understregede statsminister Helle Thorning-Schmidt efter dagens rigsmøde.

- Vi har ikke behov for forsoning, men jeg har fuldt respekt for, at det er en diskussion, der optager det grønlandske folk. Vi vil følge diskussionen nøje herfra, sagde statsministeren på dagens pressemøde efter Rigsmødet.

Vil Danmark bidrage til det arbejde?

- Jeg tror ikke det er meningen, Danmark skal bidrage til det arbejde. Jeg vil godt understrege, at det er fuldstændig op til det grønlandske folk at starte sådan en diskussion, og det tager vi til efterretning.

Aleqa Hammond understreger, at forsoningen ikke kun skal ske mellem Danmark og Grønland, men at de grønlandske borgere også skal forsone sig selv med deres historie.

- Forsoningsspørgsmålet er af stor betydning for os som det grønlandske folk. Jeg gjorde mine kolleger opmærksom på, at forsoning ikke nødvendigvis drejer sig om forholdet mellem Grønland og Danmark, men ligeså meget om os som folk. Der har været andre folkeslag henover vores land og liv, som stadigvæk i dag har betydning for vores selvopfattelse, sagde Naalakkersuisuts formand.

- Den diskussion er meget vigtig, hvis Selvstyret skal være en succes for det grønlandske folk og i vores relation til Danmark. Det vil jeg gerne stå i spidsen for, og jeg er sikker på, at det vil bringe mange gode dialoger med sig, men også rykke i den almene borger – ikke bare politisk, sagde hun.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl