Grønlandsk film vinder canadisk Oscar
Stemningen var euforisk, da det fra scenen blev afsløret, at den delvis grønlandskproducerede dokumentarfilm Twice Colonized løb afsted med prisen som bedste dokumentarfilm ved Canadian Screen Awards.
Filmfesten er Canadas svar på Oscar-uddelingen i USA og bliver vist på landsdækkende tv.
Instruktør Lin Alluna var med ved det stort anlagte show, som fandt sted i Toronto. Hun fortæller til KNR, at det var en stor overraskelse for hende og Aaja Peter, da de blev udråbt som vindere.
- Det var ret overvældende. Vi sidder med vores salamisnacks og føler os ret ufine. Vi har forberedt os på, at vi ikke kommer til at vinde. Men pludseligt siger de, at det er vores film, der har vundet. Jeg kan slet ikke beskrive det. Vi er helt overvældede over, hvad der sker, siger hun.
Filmen følger Aaju Peters arbejde i både Grønland, Danmark og i hendes nye hjemland Canada, hvor hun i dag er bosiddende, og hvorfra hun kæmper for oprindelige folks rettigheder på globalt plan.
Da hun var barn, blev hun sendt væk fra sin familie i Grønland til Danmark. Her mistede hun sit modersmål og oprindelige kultur. Så da hun blev voksen, flygtede hun i stedet til det arktiske Canada, kun for også der at opleve koloniseringen af inuit.
Takker Aaju for hendes mod
Lin Alluna fortæller, at de under skabelsen af filmen har fået utallige afslag og vadet rundt i mudder for at få optagelserne i hus. Derfor er det også næsten surrealistisk pludselig at stå på en scene omgivet af glitter og glimmer.
Anerkendelsen er en stor personlig sejr for instruktøren, der debuterer med Twice Colonized. Alligevel er det Aaju Peter, der skal have den største anerkendelse, mener hun.
- Vi har brug for rollemodeller, som tør være sårbare. Det tør Aaju i den her film. Det er svært og hårdt at dele ud af sit liv, så autentisk, som Aaju gør. At få sådan en anerkendelse bekræfter, at alt det hårde arbejde har berørt andre mennesker. Det er fantastisk, siger Lin Alluna.
Også for filmens hovedperson er den største glæde, at dokumentaren har påvirket sit publikum.
- Med denne dokumentarfilm har vi fået mulighed for at berøre utroligt mange mennesker – og ikke kun Inuit, men folk verden over. Det er jeg meget taknemmelig for, siger Aaju Peter i en pressemeddelelse.
Alle kan gøre en forskel
Formålet med filmen er, at vise at uanset hvem man er, så betyder man noget og kan gøre en forskel. Derfor er det også en stor glæde for Lin Alluna, når folk, der har set filmen, efterfølgende fortæller, at de kan spejle sig i hovedpersonen Aaju Peter.
- Aaju har ikke haft det nemt, men hun er der alligevel for sine børn og børnebørn og prøver at gøre en forskel i verden. Når vi er ude til visninger, er der altid mange, der kommer op til Aaju og fortæller deres historie, fordi det resonerer med dem, siger hun.
Twice Colonized bliver stadig vist i Grønland, da Inuit Pisinnaatitaafii Pillugit Siunnersuisoqatigiit (Rådet for Menneskerettigheder) bruger den i forbindelse med deres arbejde.
Håbet er, at filmen på den måde kan være med til at skabe dialog, der kan forbedre forholdene for oprindelige folk.
- Aaju siger, at der ikke er behov for en løftet pegefinger omkring fortiden, men at vi tør tale om den. På den måde kan vi tage skridt mod en bedre fremtid sammen, siger Lin Alluna.