Den fortsætte udelukkelse af hunde fra Qeqertarsuaq og Kangerluk skyldes, at KNQK har fået anmeldelser om, at tæven, der er testet positiv for ikke være en ren grønlandsk slædehund, har fået seks hvalpe, og at der er to overlevende hvalpe.Foto: Johan Geisler

Qeqertarsuaq er fortsat udelukket fra stort slædeløb

Startskuddet til kvalifikationsløbene til grønlandsmesterskabet i slædeløb nærmer sig. Det er dog usikkert, om en region kan deltage.

Den kontroversielle slædehundesag fra Qeqertarsuaq har endnu ikke lagt sig helt.

Slædehunde fra Qeqertarsuaq og Kangerluk er nemlig fortsat udelukket fra al deltagelse i konkurrencer, der er arrangeret af hundeslædeorganisationen Kalaallit Nunaanni Qimussertartut Kattuffiat.

Efter mistanke om indførsel af to hunde af anden race til Qeqertarsuaq fra Nuuk, blev det besluttet i oktober 2018, at alle slædehunde fra Qeqertarsuaq og Kangerluk skulle udelukkes.

OVERBLIK OVER SAGEN:

Januar 2018:

  • Organisationen for grønlandske hundeslædeførere, KNQK, får besked om en mistanke om, at en fremmed hundeart er kommet ind i slædehundedistriktet. 

Oktober 2018:

  • Offentligheden får kendskab til sagen, da KNQK den 17. oktober udelukker hundeslædeførere fra Qeqertarsuaq og Kangerluk i Avannaata Qimussersua på grund af mistanken.

November 2018:

  • Inatsisartuts udvalg for fiskeri og fangst opfordrer den daværende naalakkersuisoq for fiskeri og fangst til at tage initiativ til, at der laves en test på de mistænkte hunde. Testen var dog allerede taget.

Marts 2019:

  • Fejl forsinker DNA-analyse, der skulle have været klar i januar.

Maj 2019:

  • DNA-undersøgelse er klar - men resultat er hemmeligt.

Juni 2019:

  • Kommune Qeqertalik bekræfter, at kommunen den 25. oktober 2018 har aflivet de mistænkte hunde efter ønske fra ejeren.

Juli 2019:

  • Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst bekræfter, at den involverede borgers retssikkerhed skal sikres, og at sagsbehandlingsprincipperne, der regulerer myndighedernes håndtering af potentielle straffesager, skal overholdes.

Oktober 2019:

  • Politiet dropper efterforskningen, da sagen i givet fald vil være forældet i retten.

December 2019:

  • Resultatet fra DNA-prøverne kommer ud til offentligheden via KNQK.
  • Ledende dyrlæge bekræfter, at hunden ikke var en ren grønlandsk slædehund.

Efter en DNA-analyse viste det sig, at den ene af de to hunde faktisk ikke var en ren grønlandsk slædehund. Hunden var 50 procent slædehund og 50 procent ikke-slædehund. Men ud af de 50 procent, som var slædehund, var blot 35 procent grønlandsk slædehund.

LÆS OGSÅ Slædehundesag: Dyrlæge fortæller nu åbent om resultatet af DNA-testen

Den anden mistænkte hund er aldrig blevet DNA-testet. Og begge hunde blev i oktober 2018 aflivet på ejerens begæring af Kommune Qeqertalik. Det skete, efter at det kom frem, at hunde fra Qeqertarsuaq og Kangerluk blev udelukket fra al deltagelse i konkurrencer, der er arrangeret af hundeslædeorganisationen KNQK.

Fastholde udelukkelse

- Vi fastholder fortsat vores udelukkelse. Vi har skrevet et brev til departementet og stillet nogle krav. Og brevet skulle angiveligt være i en oversættelsesproces, hvilket er årsag til denne langsommelige proces, forklarer Johan Olsen, der er formand for KNQK.

Den fortsatte udelukkelse af hunde fra Qeqertarsuaq og Kangerluk skyldes, at KNQK har fået anmeldelser om, at tæven, der ifølge testen ikke var en ren grønlandsk slædehund, har fået seks hvalpe - heraf skulle to være overlevende.

Og netop derfor har KNQK forlangt at høre fra Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug og få klarhed over, hvad der videre skal ske i denne sag.

LÆS OGSÅ Nye påstande: Der er overlevende hvalpe fra de fremmede hunde i Qeqertarsuaq

- De to hunde skulle være blevet aflivet. Det er korrekt. Men de skulle også have fået hvalpe. Det er det, som vi ønsker at få afklaret. Om alle hundehvalpe også er blevet aflivet. Og hvis vi skal kunne sikre det, må der komme en ny undersøgelse, siger Johan Olsen.

Lokale: Ingen overlevende hundehvalpe

Men ifølge den lokale hundeslædeforening, Qimusseq 82, er der ikke overlevende hundehvalpe fra den kontroversielle slædehundesag. De har intet at frygte, vurderer Hans Jørgen Lukassen, der er formand for Qimusseq 82.

- Vi kender forholdene her og kan roligt sige, at der i dag ikke findes hunde af anden race end den grønlandske slædehund. Vi har heller ikke observeret overlevende hvalpe.

Men KNQK fastholder sin udelukkelse, så længe organisationen ikke har klarhed over, hvad der herefter skal ske med hunde, der er under tre år, i Qeqertarsuaq og Kangerluk.

- Situationen må være anstrengende for slædekuskene fra Qeqertarsuaq. De beskytter nemlig også den grønlandske slædehund og vil beholde den, da de har stor nytte af den blandt andet under turismesæsonen, siger Johan Olsen fra KNQK.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Jens Immanuelsen, uden held.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt