Erhvervsmesse: Qaqortoq-firma drømmer om forhandlere i Danmark
Det hele begyndte lidt ved et tilfælde. Fra beboere på plejehjemmet i Qaqortoq hørte Anne Mette Nielsen om gamle skønhedsopskrifter med grønlandske urter, der i generationer er blevet brugt til hud- og helsepleje.
Opskrifter, hun selv besluttede at afprøve og bruge produkterne i sin fodklinik.
Sammen med sin svigerdatter, frisør Pipaluk Silassen, blev det begyndelsen på firmaet Inua Care, som siden 2014 har solgt økologiske skønhedsprodukter i Grønland.
LÆS OGSÅ Iværksætteri på skemaet
Onsdag står ejerne så på Grønlands Erhvervsmesse i Aarhus i håb om at få forhandleraftaler i hus i Danmark.
- Vi kunne godt tænke os at komme ind i små forretninger og klinikker og frisørsaloner. Nogen, der brænder for deres arbejde, der kan fortælle om vores produkt, hvem vi er, og hvor vi kommer fra, siger Pipaluk Silassen.
Jagten efter gode råd
Erhvervsmessen, som Det Grønlandske Hus i Aarhus arrangerer, giver grønlandske iværksættere mulighed for at pitche produkter, skabe kontakter til samarbejdspartner og få gode råd til forretningsudvikling.
Og gode råd er også noget, som ejerne af Inua Care er på jagt efter. Selv om de i dag beskæftiger tre medarbejdere i Qaqortoq, er de kun to ejere til at udtænke nye muligheder.
LÆS OGSÅ Ny bestyrelse skal skabe flere iværksættere
- Vi håber lidt, at der kommer nogle erhvervsfolk. Nogen, som brænder for at hjælpe iværksættere som os. Nogen, der vil give råd og vejledning Det har vi brug for, for vi er kun to mennesker, siger Anne Mette Nielsen.
De mange barrierer
Både politikere og erhvervsfolk er enige om, at Grønlands økonomi skal vokse ved at satse på nye firmaer og nye brancher.
Selv føler Pipaluk Silassen og Anne Mette Nielsen, at de er blevet hjulpet godt på vej i Grønland, blandt andet med hjælp fra Greenland Business. Men vejen til det danske marked er svær, når man har en lille virksomhed i Sydgrønland, især på grund af infrastrukturen.
LÆS OGSÅ Kielsen forsikrer at Qaqortoq ikke er glemt
- Os, der bor i Qaqortoq har oplevet, at udviklingen går den forkerte vej (..). Det er meget dyrt at rejse, så det er vores store udfordring at komme ud, men du er jo nødt til at ud og snakke med folk. Det er der, vi finder vores kunder, siger Anne Mette Nielsen.
Derudover kommer en masse krav om tilladelser og mærkninger, blandt andet på grund af EU-regler, som er en stor udfordring. Men spørger man Pipaluk Silassen, hvor hun gerne ser Inua Care om 10 år, er svaret klart:
- Jeg tror, at om ti år – når man tænker Qaqortoq, så tænker man automatisk: Det er her, Inua Care er.