Ny bestyrelse skal skabe flere iværksættere

Flere unge skal vælge iværksættervejen, når de er færdiguddannede. Det vil den nye bestyrelse i Fonden for Entreprenørskab arbejde for.
Skrevet af Merete Lindstrøm
31. august 2018 11:35

Tirsdag kunne Fonden for Entreprenørskab - Kalaallit Nunaat præsentere sin 12 mand store bestyrelse for offentligheden. Arbejdet i fonden har stået på det sidste år, men den ny udpegede bestyrelse sætter skub i tingene, mener direktøren for Fonden Christian Vintergaard.

- Konkret betyder det, at vi har mulighed for at komme ud til endnu flere grønlandske børn og unge og endnu flere undervisere og sikre os, at iværksætteri og innovation bliver en tydeligere del af det grønlandske uddannelsessystem, siger han.

LÆS OGSÅ Fond vil sikre flere grønlandske iværksættere

Direktøren understreger, at man skal sætte tidligt ind, hvis man vil ændre kulturen og bane vej for, at de unge ser iværksætteri som et reelt valg af karriere, når de når så langt.

- Jo tidligere børn og unge kan få oplevelser med, hvad innovation og iværksætteri er,og jo flere gange, de kan møde det i deres skole og studietid, jo større sandsynlighed er der for, at de kan arbejde med det som voksne, siger direktøren.

LÆS OGSÅ Unge iværksættere hædret

En del sværvægtere i bestyrelsen

Den nye bestyrelse består af medlemmer fra det grønlandske erhvervsliv og uddannelsesområdet. En af dem, der er blevet valgt ind, er formand for lærernes fagforening Imak, Birthe Møller Therkildsen, og for hende er strategien klar.

 - Jeg vil bruge mit mandat til at skabe et tæt samarbejde med folkeskoleområdet. For eksempel lærerne og skoleinspektørerne. Vi har også nogle medlemmer, der er i forvaltningerne og selvstyret. Der vil jeg have et tæt samarbejde, siger hun.

Den nye bestyrelse:

Brian Buus Pedersen, Sulisitsisut
Anette Lings, Hotel Sisimiut
Julia Pars, Visit Greenland
Mikael Thinghuus, Royal Greenland
Thomas Tyt Mogensen, BankNordik
Sarah Rødgaard, Qaqortumi atuarfiup skoleinspektøria
Christian Wenneke, Greenland Business
Juliane Henningsen, Arctic Circle Business
Marie Fleischer, Mittarfeqarfiit
Jakob Nitter Sørensen, Air Greenland
Gitte Adler Reimer, Ilisimatusarfik
Birthe Møller Therkildsen, IMAK/ Ilinniartitsisut Meeqqat Atuarfianneersut Kattuffiat

Fonden arbejder med to forskellige tilgange. Den ene handler om at lave kortere intensive forløb, hvor elever og studerende arbejde med konkrete temaer og projekter. Den anden handler om at få en innovativ tilgang til de andre fag som matematik, grønlandsk og naturfag ved at indarbejde iværksætter tankegang i den daglige undervisning. Og det skal gerne vise sig konkret i fremtiden, mener direktør Christian Vintergaard.

- Vi håber jo i Fonden for Entreprenørskab på, at iværksætteri bliver noget, som bliver et mere oplagt valg for de unge når de bliver voksne end hvis de ikke havde fået det her undervisning, siger han.

LÆS OGSÅ Weekend med iværksætteri og gode ideer

Fonden har erfaring fra Danmark

Fonden for Entreprenørskab blev etableret i 2010 i Danmark af et tværministerielt partnerskab mellem fire ministerier på baggrund af den daværende danske regerings samlede strategi for uddannelse i entreprenørskab.

Den grønlandske gren af fonden skriver på sin hjemmeside, at de har til formål at skabe et godt fundament for at kunne understøtte unges kompetencer inden for innovation, entreprenørskab og iværksætteri både nu og i fremtiden.