Visit Greenland: Demonstrationerne i Ilulissat kan skade Grønlands image som rejsemål
I weekenden var turister i Ilulissat tilskuere til en kamp på vandet, hvor lokale turistoperatører forsøgte at afskære krydstogtskibenes gummibåde fra at samle deres gæster op og sejle dem ud til skibet.
Episoden er kulminationen på en længerevarende strid, om hvorvidt krydstogtindustrien bidrager nok til lokalsamfundet, når de er på besøg.
Siden weekendens opsigtsvækkende optøjer er der dog ikke sket yderligere eskalering. Mandag skrev Lars Erik Gabrielsen, der driver turistvirksomheden Unique Tours Ilulissat, på Facebook, at konflikten er sat i bero.
Lars Erik Gabrielsen var ellers en af de bærende kræfter i de demonstrationer, som er gået forud for weekendens ballad i havnebassinet.
Visit Greenland har de seneste uger fulgt konflikten tæt og været i dialog med de implicerede parter.
Anne Nivíka Grødem, der er direktør ved Visit Greenland, anerkender til fulde de frustrationer, der er på begge sider af konflikten.
Turistrådet vurderer dog også, at demonstrationerne ikke har gavnet Grønlands omdømme som turistdestination.
- Der ikke tvivl om, at når turisterne mødes med demonstrationer, så kan det have en skadelig effekt på deres rejseoplevelse og Grønlands image som rejsemål, siger Anne Nivíka Grødem.
Lokale vil have en større stemme
I de seneste år er der kommet mærkbart flere lokale, som ønsker at blive en del af den grønlandske turistbranche. En udvikling, som Visit Greenland har været med til at bakke op om.
Med forandringerne er det ifølge Anne Nivíka Grødem naturligt og sundt, at der opstår et behov for at diskutere, hvordan branchen skal indrettes.
- Årsagen til konflikten, mener jeg blot, viser, at vi i fællesskab er lykkedes med at få et styrket erhvervet, hvor lokalbefolkningen i højere grad er en del af turismen. Vi oplever et stigende og tydeligt behov fra lokale operatører, som ønsker at få en større rolle i udviklingen, siger hun.
Blandt dem er Lars Erik Gabrielsens, som i et interview med KNR har kritiseret, at de lokale turistoperatører bliver kørt ud på et sidespor af krydstogtrederierne og deres agenter.
Lars Erik Gabrielsen mener blandt andet, at visse turagenter tager sig for godt betalt, når de agerer mellemmænd mellem krydstogtskibene og de lokale turistvirksomheder.
Han kritiserer også, at agenterne ikke bidrage nok til den lokale økonomi, da de ikke bor i Ilulissat eller betaler skat til byen.
Noget, der dog bliver afvist af Ivik Ostermann, der har virksomheden Greenland Cruises, som blandt andet er agent for flere krydstogtskibe.
- Jeg føler virkelig, at jeg gør mit for at støtte den lokale turisme. Jeg bruger lokale guider, lokale bådejere, lokale busejere etc, siger han til KNR.
Turismen skal være til gavn for hele landet
Hos Visit Greenland arbejder de for, at Grønland får mest muligt ud af turismen. De understreger dog, at det er politikkernes ansvar at sætte rammerne for, hvordan turismebranchen skal indrettes.
- Rammebetingelserne skabes af politikerne. Indenfor de rammer arbejder Visit Greenland for, at turisterhvervet er til gavn for alle dele af landet og samfundet som helhed, siger Anne Nivíka Grødem.
Hun minder om, at der er gang i et arbejde med at udforme en ny national turismelov og turismestrategi, hvor formålet er at sikre de lokale operatører de bedste betingelser.
Her har alle mulighed for at påvirke, hvordan turismen fremover skal se ud i Grønland.