Turagent reagerer på kritik: Har altid haft et godt samarbejde med de fleste lokale
I Ilulissat er antallet af krydstogtanløb eksploderet det seneste årti. Hvor der tidligere var en snes skibe, som besøgte byen, kommer der denne sommer op mod 85 anløb.
Det skaber travlhed blandt byens turistoperatører, der som flittige arbejdsmyrer suser rundt på havet for at sejle de nysgerrige turister frem og tilbage mellem krydstogtskibet og de ikoniske isbjerge, der for mange er selve årsagen til, at de er taget på krydstogteventyr i netop Grønland.
For nogle lokale turistoperatører er der dog et skår i glæden.
De mener nemlig ikke, at de bliver ordentligt betalt for den service, de yder. Det siger Lars Erik Gabrielsen, der driver turistvirksomheden Unique Tours Ilulissat, til KNR.
- Turisterne betaler nok, der er bare en mellemmand (red. turagent), som tager for stor en del af kagen. Den kage får lokalsamfundet ikke glæde af, for agenterne bor ikke her i byen. De lægger pengene andre steder, siger han.
Én af agenterne, som Lars Erik Gabrielsen kritiserer, er Greenland Cruises, der ejes af Ivik Knudsen-Ostermann, som bor i Nuuk.
I et skriftligt svar til KNR afviser Ivik Knudsen-Ostermann, at han ikke gør nok for de lokale.
- Jeg føler virkelig, at jeg gør mit for at støtte den lokale turisme. Jeg bruger lokale guider, lokale bådejere, lokale busejere etc.
Turoperatørerne har nikket ja til priserne på forhånd
Ivik Knudsen-Ostermann forklarer overfor KNR, at han i mere end ti år har arbejdet for krydstogtskibe i Grønland. De kontakter ham, så de selv slipper for at stå for alt det praktiske med de lokale turoperatører.
- Det er lettere for rederiet at bruge en agent. Så skal de ikke selv kontakte alle de lokale operatører. Jeg får deres sejlplan og går i gang med at finde ud af, hvad jeg kan tilbyde de enkelte steder. Det sker ofte i samarbejde med de lokale turoperatører, foreninger og fritidsguider, siger Ivik Knudsen-Ostermann.
Det er også i den proces, at Greenland Cruises og de lokale operatører laver en forhåndsaftale om, hvad de lokale bådejere skal have i betaling.
I sit svar forholder Ivik Knudsen-Ostermann sig ikke til Lars Erik Gabrielsens kritik af, at de lokale kun bliver betalt 400 kroner per passager, der tager på en isfjordssejlads, men anerkender, at han forsøger at holde prisen lav for at lokke flere kunder til.
- Jeg har haft succes med at få mange kunder ved at have lave priser. Derfor kan jeg også tilbyde de lokale bådejere mange ture sommeren over, siger han.
Forsøger at påvirke rederierne til at gå lokalt
Ifølge Ivik Knudsen-Ostermann gør han også en stor indsats for at påvirke krydstogtrederierne til at bidrage mere til den lokale økonomi.
Han fremhæver blandt andet, at et rederi er stoppet med at bruge egne både, når de skal sejle deres gæster i land eller på ture. I stedet hyrer de nu de lokale, så de kan nyde godt af krydstogtskibets besøg.
- Jeg har forsøgt at få rederierne til at skifte til de lokale bådejere. Denne sommer er første sæson, hvor et rederi skifter fra at bruge egne gummibåde til at bruge de lokale. Så jeg føler virkelig, at jeg gør mit for at støtte de lokale, siger han.