Pressemøde i Nuuk: Ingen aftale om arktisk ambassadør

Regeringslederne i rigsfællesskabet har i dag holdt møde.
Múte B. Egede og Mette Frederiksen blev mødt af kvinder fra spiralskandalen foran Hans Egedes Hus. Foto © : KNR
06. juni 2023 20:10

- Vi lever i en stadig mere urolig verden, med et stadig mere aggressivt Rusland. Vi skal forstærke vores samarbejde i nord. Vi har snakket om forsvarsforliget, hvor Grønland og Færøerne skal inddrages.

Det siger den danske statsminister, Mette Frederiksen, på et pressemøde i Hans Egedes hus i Nuuk tirsdag. 

Top politikere fra hele rigsfællesskabet er samlet i Nuuk i disse dage til det årlige rigsmøde.

I dag har der været møde i det Udenrigs-, Sikkerheds- og Forsvarspolitiske Kontaktudvalg, hvor ministre fra Danmark, Færøerne og Grønland mødes.

Ingen aftale om arktisk ambassadør

Naalakkersuisut og den danske regering vil fortsætte dialogen omkring den arktiske ambassadør, siger formand for Naalakkersuisut Múte B. Egede på mødet. 

- Løsningen er blevet, at vi sammen finder den bedste løsning. Vi har hvert vores udgangspunkt på, hvordan den post skal besættes, siger han. 

Det skabte stort røre, da Danmark udpegede en dansk diplomat til posten og ikke en grønlænder. 

Ifølge de to regeringsledere forventer de en løsning på problemet snart.

Vivian Motzfeldt (S), som er naalakkersuisoq for udenrigsanliggener, har tidligere været ude og sige, at hvis ikke Danmark inkluderer naalakkersuisut i udvælgelsen, vil Grønland selv finde en arktisk ambassadør. 

Fremtiden for rigsfællesskabet

Mette Frederiksen fortæller, at de har snakket om, hvordan rigsfællesskabet skal se ud i fremtiden. 

- Vores udgangspunkt er, at hvad fremtiden må bringe er et anliggende for Grønland og Færøerne. Grønland er grønlandsk, siger hun. 

Mette Frederiksen siger, at hun ikke forventer, at rigsfællesskabet altid vil se ens ud, og at det vil have forandret sig om 50 år.

Múte B. Egede blev spurgt ind til, hvorvidt Grønland og Færøerne ønsker at genforhandle, at de kan få udenrigspolitiske beføjelser. 

- Når jeg siger, at konstruktionen, vi har i dag, ikke er holdbar, så synes jeg, at det besvarer spørgsmålet, siger han.

Kvinder fra spiralskandalen demonstrerede 

Ude foran Hans Egedes Hus blev Múte B. Egede og Mette Frederiksen mødt af demonstranter fra de juridisk faderløse og kvinder fra spiral skandalen.

Mette Frederiksen sagde, at det have rørt hende, da hun hørte Naja Lyberth, som er en af kvinderne, som fik spiral mod sin vilje, holdt tale.

- De er ofre for en fejlslagen dansk politik år tilbage, siger hun.

Spiralskandalen

- DR-podcasten "Spiralkampagnen" afdækker, hvordan tusindvis af piger og kvinder fik spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.

- Flere kvinder fortæller i podcasten, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.

- Naalakkersuisut og den danske regering blev i september enige om at igangsætte en udredning af spiralsagen fra 1960 frem til 1992, hvor Grønland hjemtog sundhedsområdet.

Det videre forløb

- Nu fortæller flere kvinder, at de har oplevet at få spiral og andre præventionsformer uden samtykke i 1990'erne og 00'erne.

- Det britiske medie BBC har talt med flere kvinder, der oplevede at få spiral og andet prævention uden samtykke op gennem 00'erne.

- I december sidste år bragte KNR en historie med Anna Jørgensen, der oplevede at få spiral uden samtykke i 1995.

- I janaur bragte KNR historien om Emma Kuko, der i 2019 opdagede, at hun havde en spiral, som hun ikke havde nogen erindring om at have fået sat op.

Dog vil hun vente på, at udredningen af spiralskandalen er færdig, før hun tager stilling til, om kvinderne skal have en undskyldning.

I morgen vil den danske statsminister, formanden for Naalakkersuisut og den færøske lagmand samles til det reele rigsmøde, hvor kun de tre er til stede.