Overblik: Den amerikanske præsident Trumps ambitioner om Grønland

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har længe flirtet med tanken om at få mere kontrol over Grønland.
Allerede i sin første periode som præsident i 2019 udtrykte han ønske om at købe Grønland. Den daværende formand for naalakkersuisut, Siumuts Kim Kielsen, afviste, at Grønland var til salg, mens den danske statsminister, Mette Frederiksen, kaldte det “absurd”.
Men det skræmte ikke Donald Trump. For i december 2024 – kort tid før, at han igen blev indsat som USA’s præsident – rettede han endnu engang blikket mod nord.
- For den nationale sikkerhed og frihed i verden føler USA, at ejerskab og kontrol med Grønland er en absolut nødvendighed, skrev Donald Trump i en pressemeddelelse i forbindelse med udnævnelsen af en ny ambassadør i Danmark.
Formand for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), der nu er fungerende formand, afviste Trumps udtalelse.
- Grønland er vores. Vi er ikke til salg og vil aldrig komme til salg. Vores årelange kamp for frihed skal vi ikke miste, skrev han på Facebook.
Donald Trump Jr. besøger Nuuk
Den 6. januar breakede KNR, at præsidentens søn, Donald Trump Jr., havde kurs mod Nuuk.
Præsidentsønnen landede i hovedstaden den 7. januar på et overraskende endagsbesøg, der fik verdenspressen til at valfarte til Nuuk.
- Vi er rigtig glade for at være her. Vi er her som turister for at se det her utrolige sted. Vi har talt om at komme her i noget tid. Udsigten var virkelig spektakulær, sagde Trump Jr. til KNR, da han landede i Nuuk.

Mens sønnen var i Nuuk, udtalte præsidenten sig igen om Grønland under et pressemøde i Florida. Adspurgt af en journalist sagde Donald Trump, at han ikke ville afvise at bruge militær magt for at få kontrol over Grønland.
Samme dag rejste Múte B. Egede på et planlagt besøg til Danmark til rigsmøde. Han gentog i et opslag på Facebook, at Grønland er grønlændernes.
På trods af truslerne sagde den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), at USA fortsat er Danmarks nærmeste allierede.
Grønland er vores
Den 10. januar holdte de to regeringsledere, Mette Frederiksen og Múte B. Egede, et fælles pressemøde i Statsministeriet.
- Grønland er grønlændernes. Vi vil ikke være danskere. Vi vil ikke være amerikanere. Vi vil være grønlændere, sagde Múte B. Egede på pressemødet, mens Mette Frederiksen bakkede op.
Han sagde fortsat, at samarbejdet med USA er vigtigt, men at det skal ske på Grønlands præmisser. Det samme budskab gentog han den 16. januar i et interview til den amerikanske tv-station Fox News.
Den 15. januar talte den danske statsminister i telefon med Donald Trump. Hun gentog, at Grønland ikke er til salg.

Trump gentager ambitioner
Den 20. januar, 25. januar og 19. februar gentog præsident Trump sine ambitioner om at få kontrol over Grønland.
- Jeg tror, Grønland vil blive håndteret med os. Jeg tror, vi får det, og jeg tror, folk gerne vil være sammen med os, sagde han ombord på Air Force One.
Han udtrykte samtidig bekymring over russiske og kinesiske krigsskibe i Grønland, som han sagde er “over det hele”.
Taler til grønlænderne
Under en tale i den amerikanske kongres den 4. marts henvendte præsidenten sig direkte til det grønlandske folk.
Han gentog, at USA har brug for Grønland for national og international sikkerhed, og han tror, at USA får Grønland “på den ene eller anden måde”.
- Vi vil beskytte jer, og vi vil gøre jer rige og sammen kan vi tage Grønland til højder, I aldrig har set før, sagde han under State of the Union-talen.
Udtalelsen faldt midt under Inatsisartutvalget.
Udelukker ikke annektering
Donald Trump vil ikke udelukke en annektering af Grønland. Da en journalist spurgte ind til hans tanker om en mulig annektering, svarede han:
- Jeg tror, at det vil ske.
Annektering betyder at indlemme et landområde i sin egen stat.
Udtalelsen faldt den 13. marts under et pressemøde i Det Hvide Hus, hvor generalsekretær for NATO, Mark Rutte, sad ved siden af den amerikanske præsident.
Det skete kun to dage efter, at vi havde været til valg, hvor det stod klart, at Demokraatit nu er landets største parti.

Fælles opråb
Den 14. marts udsender de grønlandske partiformænd en fælles pressemeddelelse i kølvandet på Donald Trumps udtalelser.
- Vi - alle partiformænd - kan ikke acceptere de gentagne udtalelser om annektering og kontrol med Grønland. Vi finder som partiformænd denne adfærd uacceptabel over for venner og allierede i en forsvarsalliance.
Pressemeddelelsen er underskrevet af Jens Frederik Nielsen, Demokraatit, Pele Broberg, Naleraq, Múte B. Egede, Inuit Ataqatigiit, Vivian Motzfeldt, Siumut og Aqqalu C. Jeremiassen, Atassut.
Historisk demonstration
Den 15. marts går op mod 1000 mennesker på gaden i Nuuk, Sisimiut og Qaanaaq for at demonstrere mod Donald Trump med budskabet naammaqaaq (nok er nok, red.).
Både fungerende formand for naalakkersuisut, Múte B. Egede, og valgets store vinder, Demokraatits Jens-Frederik Nielsen, der lige nu leder forhandlinger om et nyt naalakkersuisut, talte til demonstranterne.
- Vores demonstration viser, at vi i Grønland står sammen mod den retorik og upassende tale, der kommer ovre fra Amerika, råbte Jens-Frederik Nielsen.
Kalaallit Nunaat, Kalaallit Nunaat, Kalaallit Nunaat, råbte folkemængden igen og igen.

Amerikanerne varsler besøg
Den 22. marts fortæller Sermitsiaq, at USA’s 2. dame, Usha Vance, har kurs mod Sisimiut.
Ifølge mediet skal Usha Vance, der er gift med den amerikanske vicepræsident, J.D. Vance, overvære det traditionsrige hundeslædevæddeløb Avannaata Qimussersua.
Den 24. marts meddeler Det Hvide Hus, at USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Mike Waltz, og energiminister, Chris Wright, også vil besøge Grønland.
Det sker midt under forhandlingerne om et nyt naalakkersuisut.
Det varslede besøg mødte stor kritik fra Múte B. Egede, der på Facebook skriver:
- Amerikanerne har også fået klart besked om, at der først kan ske møder, når et nyt naalakkersuisut er tiltrådt.
- Desuden skal det med tyk streg også siges, at vores integritet og demokrati skal respekteres, uden enhver forstyrrelse udefra, skriver han.
Samtidig bad Múte B. Egede om større opbakning til Grønland fra omverden.
Statsminister Mette Frederiksen skruede op for retorikken og kaldte besøget “uacceptabelt”.
Ændrer planer
Den 25. marts fortalte USA’s vicepræsident J. D. Vance på det sociale medie X, at han kommer til Grønland den 28. marts.
- Vi synes, at Grønland desværre er blevet ignoreret af Danmark alt for længe. Og det er ærgerligt for Grønlands sikkerhed, og det er ærgerligt for resten af verdens sikkerhed, siger han i en video.
Usha og J.D. Vance har ændret deres planer og besøger i stedet Pituffik Space Base. Samtidig udmeldte Det Hvide Hus, at sikkerhedsrådgiver, Mike Waltz, og energiminister, Chris Wright, alligevel ikke rejser til Grønland.
Vil overbevise grønlænderne
Donald Trump sætter flere ord på vicepræsidentens besøg i Grønland i et interview med podcasteren Vince Coglianese den 26. marts. I podcasten siger præsidenten, at besøget finder sted for at lade grønlænderne vide, at USA har brug for landet. Det skriver DR.
- Jeg hader at skulle sige det på den måde, men vi er nødt til at have det, siger Donald Trump.
På et spørgsmål om, hvorvidt præsidenten tror, at grønlænderne ønsker at være en del af USA, svarer han:
- Det ved jeg ikke. Jeg tror ikke, de er uvillige. Men vi er nødt til at gøre det. Vi er nødt til at overbevise dem.
- Vi er nødt til at få det stykke land, for det er ikke muligt at forsvare en stor del af jorden uden den. Så vi er nødt til at få det, og jeg tror, vi får det, siger Donald Trump.
På et pressemøde samme aften sagde præsidenten, at USA vil gå så langt som nødvendigt for at få kontrol over Grønland.
- Vi har brug for Grønland, og verden har brug for, at vi får Grønland - også Danmark, sagde Donald Trump.