VIDEO Oppositionen: Uran-aftale er et tilbageskridt for selvstyret

Naalakkersuisut har overdraget for meget magt til Danmark med uran-aftalen, lyder det fra Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq.
04. februar 2016 14:00

Et tilbageskridt for selvstyret – sådan betegner oppositionen den aftale Naalakkersuisut har indgået med den danske regering om fremtidig eksport af uran. Landene er dog nødt til at samarbejde, og indholdet af aftalerne er "naturligt", lyder det fra koalitionen.

- Når befolkningen har taget en lovmæssig beslutning om selvstændighed, og når Grønland har hjemtaget råstofområdet, synes vi, at det er en form for ansvarsberøvelse, siger Per Rosing Petersen, medlem af Inatsisartut for Partii Naleraq om uran-aftalen.

Læs også VIDEO Randi: Uranaftale er enormt vigtig

Også Inuit Ataqatigiit mener, at aftalen er et tilbageskridt for Selvstyret. Formand Sara Olsvig siger, at Naalakkersuisut har givet Danmark for stor kontrol over, hvad Grønland vil eksportere, fordi aftalen med Danmark også omfatter såkaldte dual-use produkter - det vil sige andre eksportvare, der kan bruges som led i fremstilling af våben.

- Det er helt klart at give det fulde ansvar for et ja eller nej til eksport af de her produkter tilbage til Danmark. I forhold til selvstyreloven stiller vi stort spørgsmålstegn ved, om det er tilbageskridt for et sagsområde, vi har overtaget, siger Sara Olsvig.

Læs også URAN Danmark får hovedansvar for eksport af grønlandsk uran

Koalitionspartierne er ikke overraskende uenige i kritikken.

- Det der omhandler det forsvars- og sikkerhedsmæssige hører under Danmark. På den måde udnytter vi, at ansvaret for udgifter og arbejde også hører under Danmark, og på den måde kan Grønland opfylde sit globale ansvar, siger næstformand i Atassut, Steen Lynge, der finder vilkårene i aftalen "naturlige".

Siumut mener, at samarbejdet med Danmark er uundgåeligt.

- Vi er nødt til arbejde sammen med omverdenen, og fordi Grønland er under rigsfælleskabet Danmark, kan samarbejde med dem ikke undgås. Men det er vores eget ansvar, at råstofferne kommer det grønlandske befolkning til gode, siger politiskordfører i Siumut, Jens-Erik Kirkegaard.

Læs også VIDEO Grønland og Danmark laver en uran-aftale

Demokraternes Poul Hansen er på linje med de andre partier i koalitionen.

- Opposition kan sige, hvad den vil. Vi skal sikre, at materialet ikke bliver brugt til noget skadeligt, og da det er det, som denne aftale skal sikre, synes jeg, at det er godt, siger Poul Hansen.

Læs også Forsker: Stort arbejde venter inden uran-eksport

Læs også VIDEO Danmark får ansvar for grønlandsk uran