VIDEO Danmark får ansvar for grønlandsk uran

Aftalen mellem Grønland og Danmark om rammerne for fremtidig eksport af uran slår fast, at Danmark får en del af opgaven med at overvåge grønlandsk uran, forklarer naalakkersuisoq Randi Vestergaard Evaldsen.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
20. januar 2016 12:02
Versionist Jaaku Lyberth

I går offentliggjorde den danske udenrigsminister Kristian Jensen, at Danmark og Grønland har indgået en aftale om reglerne for fremtidig kommerciel eksport af uran fra Grønland. Aftalen sætter rammerne for det fremtidige samarbejde mellem Grønland og Danmark, forklarer naalakkersuisoq Randi Vestergaard Evaldsen.

- Samlet set skal aftalen sikre, at såfremt der på et senere tidspunkt gives tilladelse til udvinding af uran som biprodukt, kan det udelukkende bruges til fredelige og civile formål. Det er den danske regering og naalakkersuisut, der indgår den her aftale, siger Randi Vestergaard Evaldsen, der som ansvarlig for ressortområdet erhverv varetager en stor del af den lovgivning, der kommer til at ligge til grund for aftalen.

Læs også Olsvig maner igen til uran-forsigtighed

Aftalen gør det klart, hvilke opgaver der sorterer under Danmark, og hvilke opgaver Selvstyret har ansvaret for, hvis og såfremt at eksempelvis mineplanerne ved Kvanefjeldet realiseres, og uran dermed bliver udvundet med henblik på eksport.

- Det, der hører under den danske regering, er særligt de udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitiske forhold. Råstofområdet har Grønland hjemtaget, men derfor er der nogle aspekter, der overlapper hinanden, som vi skal have en fælles forståelse for. Derfor er den her aftale vigtig, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Et af de hidtil uafklarede spørgsmål, som aftalen giver svar på, er, hvem der har ansvaret for at indberette til det Internationale Atom Energi Agentur i Wien, og dermed blandt andet overvåger, at grønlandsk uran ikke falder i hænderne på diktatorer eller terrorister.

Læs også Grønland og Danmark enes om uran-eksport

Randi Vestergaard Evaldsen forklarer, at det bliver Danmark, som skal tage sig af den opgave.

- Den del har med sikkerhedskontrollen at gøre, så man hele tiden ved, hvor yellowcake(udvundet uran, red.) befinder sig. Derfor bliver det en aftale mellem to lande, som eksempelvis Finland og Danmark, og dermed er det Danmark, der har ansvaret, men det er i tæt dialog med Grønland, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Selve aftalen mellem Danmark og Grønland offentliggøres i løbet af de kommende uger, oplyser departementet for erhverv, arbejdsmarked og handel.

Læs også GME's miljøundersøgelser ligger klar

Læs også URANDEBAT Kvanefjeld-minen må ikke skade erhvervet