VIDEO Grønland og Danmark laver en uran-aftale

Mineprojektet på Kuannersuit er kommet stort stykke tættere på at blive til virkelighed. Med aftalen er en stor forhindring ryddet af vejen.
21. januar 2016 17:02

- Der er selvfølgelig meget vigtigt og aftalen er yderst vigtig i projektets videre forløb. Aftalen indeholder fire punkter, siger naalakkersuisoq for erhverv, Randi Vestergaard Evaldsen, til KNR.

I løbet af foråret skal den nødvendige lovgivning vedtages både i Folketinget og i Inatsisartut.

Når det gælder om at holde øje med, at uran ikke havner hos diktatorer og terrorister, så har Danmark det endelige ansvar.

Læs også Forsker: Stort arbejde venter inden uran-eksport

Men Grønland har også en stor forpligtelse.

- Jeg vurderer, at de procedurer, som vil blive sat i værk i høj grad vil blive en fælles indsats. En part kan intet gøre uden den anden. Det har taget to år af forhandlinger at nå ti dette punkt, siger ekspert Cindy Vestergaard til TV2.

Næstformand i Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg sætter spørgsmålstegn ved, om aftalen mellem Danmark og Grønland beskytter Grønlands interesser.

Læs også Danmark får ansvar for grønlandsk uran

- Aftalen burde som det mindste have været til behandling i Inatsisartut. Og befolkningen burde selvfølgelig også have været inddraget, siger Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit, til KNR.

Dog stilles der spørgsmål ved, om Grønlands myndighedsområder og interesser er blevet tilstrækkelig beskyttet i aftalen. Det blev også gjort klart, at viden om uran kunne være større.

Læs også Olsvig maner igen til uran-forsigtighed

- Og vi kan se, at Naalakkersuisut daværende politiske stillingtagen ikke var tilstrækkelig og at de politiske konsekvenser ikke er grundigt belyst, siger Olsvig.

Hvis det skal undgås, at aftalen mellem Danmark og Grønland bliver for dyr for Grønland må der stilles garantier.

- Vi bør sikre, at udvinding af uran ikke kommer til at koste det Selvstyr, vi har indført. Og det vil vi gøre klart fra IA’s side, ved at sige, at sagen ikke må sættes Selvstyret over styr, siger næstformand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg, Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit, til KNR.

Læs også Grønland og Danmark enes om uran-eksport

Inuit Ataqatigiit kræver at aftalen drøftes og behandles i Inatsisartut før den underskrives.