"Ulloriaq" er navnet på den satellit, som dansk forsvar har sendt op til at overvåge dansk territorium i Arktis.Foto: GomSpace

Dansk strategi: Nyt forskningscenter i Grønland og øget overvågning af Arktis

Den danske regering vil – sammen med Grønland – etablere et center for arktisk forskning i Grønland, udvide istjenesten til at dække hele landet og øge overvågningen af Arktis.

Det fremgår af Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi frem mod 2020, som blev præsenteret på et pressemøde i København torsdag.

I strategien er Arktis én ud af seks hovedpunkter og indeholder blandt andet, at den militære overvågning af Grønland skal forstærkes. Det sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) under pressemødet:

LÆS OGSÅ Aleqa kritiserer Samuelsen for at overse trussel i Arktis

- I takt med at isen smelter, og der bliver isfrie sejlruter over Nordpolen, stiger de kommercielle interesser i området. Og når de kommercielle interesser stiger, bliver det også mere sikkerhedspolitisk interessant. Vi skal derfor have langt mere indsigt i, hvad der sker i Arktis og ikke mindst i og omkring Grønland.

Grønland skal være centrum for arktisk forskning

Regeringen ønsker også, at forskning om Arktis skal i fokus. Sammen med grønlandske myndigheder vil regeringen derfor bygge et forskningscenter i Grønland – en såkaldt forskningshub – som skal profilere Kongeriget Danmark som førende i forskning om Arktis.

LÆS OGSÅ Grønland skal være centrum for arktisk forskning

- Samtidig vil en hub have gavnlige, lokale effekter på sigt i forhold til uddannelse, lokal økonomi og beskæftigelse, står der i den danske udenrigs og sikkerhedspolitiske strategi for 2019-2020.

Istjeneste over hele Grønland

Et tredje initiativ er at øge istjenesten, så den i fremtiden kommer til at dække hele Grønland.

- En udvidet istjeneste vil bl. a. understøtte den fortsatte økonomiske udvikling i Grønland igennem nye sejlruter og mulighederne for øget turisme, står der i strategien.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) slog desuden fast på pressemødet, at Danmark skal styrke sit samarbejde med USA inden for forsvars- og udenrigspolitiske områder.

LÆS OGSÅ NATO er storforbruger af Kangerlussuaq lufthavn

LÆS OGSÅ Amerikansk aftale vil være til stor gavn for os

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt