Aleqa kritiserer Samuelsen for at overse trussel i Arktis

Udenrigsministerens årlige redegørelse om årets gang i Arktis undlader at nævne det vigtigste: Oprustningen i Arktis og USA's aktiviteter på Pituffik. Det mener folketingsmedlem Aleqa Hammond.
Foto © : Siumut Folketingimi
09. oktober 2018 14:33

Tirsdag debatterer medlemmerne af Folketinget den årlige redegørelse om situationen i Arktis, som udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) – stærkt hjulpet af ansatte i Udenrigsministeriet – har skrevet.

Men på forhånd får redegørelsen drøje hug af folketings- og inatsisartutmedlem Aleqa Hammond. Det sker i et debatindlæg i Altinget Arktis.

Her kritiserer Hammond den danske udenrigsminister for at undlade noget af det vigtigste, når det angår Arktis: den militære oprustning i området og Pituffiks rolle.

LÆS OGSÅ Briterne opruster i Arktis

- Sidst kom oplysningen om, at Putin nu genåbner og opruster på en base kun 1.000 kilometer fra Grønland i øgruppen Franz Josef Land. Samtidig forlyder det, at Rusland også udvikler nye ubåde med så kraftige missiler, at der ikke findes nuværende midler til at stoppe dem, skriver Aleqa Hammond, der også er formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut.

Hun påpeger, at Ilulissat-erklæringen, der rummer en aftale mellem Rusland, USA, Norge, Canada og Kongeriget Danmark om at holde Arktis som et lavspændingsområde, nu ikke bliver overholdt.

Aleqa: Pituffik-basen får større betydning for USA

Arktis-redegørelsen omtaler blandt andet udviklingen inden for forskning, miljø, klima og søfart i Arktis og grænsedragning af Polhavet. Men Pituffik er ikke nævnt med ét ord.

Og det er en skændsel, når USA er i gang med at oprette et rumværn og har udtalt klar interesse i at udvide lufthavnsinfrastrukturen i Grønland. For med den strategi bliver Pituffik kun mere væsentlig for USA – og dermed et faremoment for Grønland, mener Aleqa Hammond.

LÆS OGSÅ Lufthavnsinvesteringer er blevet drøftet med USA

Og det burde Samuelsens redegørelse bære præg af, påpeger hun.

- Det er vigtigt, at medlemmerne af det danske Folketing forstår, hvor omfattende forandringerne i Arktis er, og hvilket spil Danmark via Grønland er blevet en del af. I den sammenhæng kunne man have ønsket et mere visionært og analytisk oplæg til Folketingets arktiske debat.

Du kan se debatten om Arktis-redegørelsen på Folketingets TV. 

LÆS OGSÅ Rusland opruster med atomdrevne isbrydere

LÆS OGSÅ USA har indflydelse på fremtiden for Kangerlussuaq Lufthavn