Motzfeldt: Amerikansk aftale vil være til stor gavn for os

Det er en god nyhed for landet, at USA viser interesse for at investere i grønlandske lufthavne. Sådan lyder det fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, som næsten ikke kan få armene ned af bare begejstring.
Foto © : KNR
Skrevet af Jonas Fievé
18. september 2018 10:25

  - Jeg synes, at det er til glæde for alle, at der endelig nu former sig nogle konkrete fordele ved forsvarsaftalen, som Grønland ind til nu ikke har haft glæde af, siger Vivian Motzfeldt med henvisning til forsvarsaftalen fra 1951.

I en hensigtserklæring skriver det amerikanske forsvarsministerium, at målet med investeringen vil være at styrke USA og NATOs evner i den nordatlantiske region og samtidig gavne USA, det danske kongerige og det grønlandske folk.

Det fremgår dog ikke, hvilke lufthavne, som amerikanerne er interesseret i at investere i eller, hvor meget der er tale om.

LÆS OGSÅ USA vil undersøge investeringer i grønlandske lufthavne

Noget som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender dog heller ikke kan løfte sløret for.  

- Der er visioner om lufthavne, som gavner både Grønland og USA, med investeringer til forbedring af udstyr, eller forlængelse af lufthavne, som amerikanerne mener skal forlænges, siger hun.

Erklæringen kommer præcis én uge efter at den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen underskrev en aftale i Nuuk om mulig dansk medfinansiering af lufthavnene i størrelsesordenen 1,6 milliarder kroner.

Selvom det endnu kun er tale om en ukonkret hensigtserklæring fra amerikanerne, så er Vivian Motzfeldt overbevist om, at det vil være en fordel at få amerikanerne med ombord i lufthavnsprojekterne.

LÆS OGSÅ IAs lufthavnspakke skader udviklingen i samfundet