USA vil undersøge investeringer i grønlandske lufthavne

Amerikanerne vil undersøge muligheden for at investere i grønlandske lufthavne, der kan gavne befolkningen her i landet og det amerikanske forsvar.
17. september 2018 13:07

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium i en hensigtserklæring, som ministeriet har offentliggjort på twitter mandag.

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, udtaler følgende om hensigtserklæringen fra USA:

- Vi byder den amerikanske hensigtserklæring velkommen og ser frem til at drøfte detaljerne om mulige amerikanske lufthavnsrelaterede investeringer. Naalakkersuisut lægger stor vægt på dialog, der kan sikre fælles fordele. Vi ser den amerikanske hensigtserklæring som et positivt initiativ i den sammenhæng, udtaler naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, kirke og udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt.

LÆS OGSÅ Det mener partierne om dansk medfinansiering af lufthavnene

Det fremgår ikke af hensigtserklæringen præcist hvilke lufthavne, der skal investeres i eller hvor stort et beløb, som amerikanerne vil bidrage med.

- For eksempel vil USAs forsvarsministerium analysere, og hvor det er passende, foretage strategiske investeringer i projekter relateret til lufthavnsinfrastrukturen i Grønland, inklusiv projekter der kan have både civile og militære formål, står der i erklæringen.

- Sådanne investeringer vil søge at styrke USA og NATOs evner i den nordatlantiske region og ville gavne USA, det danske kongerige og det grønlandske folk.

LÆS OGSÅ Dansk bidrag handler om Kina

Erklæringen kommer præcist én uge efter at den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen underskrev en aftale i Nuuk om mulig dansk medfinansiering af lufthavnene i størrelsesordenen 1,6 milliarder kroner.

Det amerikanske forsvarsministerium slår fast, at hensigtserklæringen ikke er juridisk bindende og ikke erstatter gældende aftaler.

Som begrundelse for hensigtserklæringen og de mulige investeringer henviser amerikanerne til, at det skal forbedre USAs militære fleksibilitet og årvågenhed i forhold til den ændrede sikkerhedssituation i Arktis.

- I lyset af begivenheder i verden anerkender USA den stigende betydning af den arktiske region for verdens økonomien og regional sikkerhed, står der i erklæringen.

Her er hensigtserklæringen:

Foto © : Den amerikanske ambassade i Danmark