Ny skole skal gøre os bedre til at snakke om sex

Seksualitet har i mange år været forbundet med skyld og skam i Grønland. Det skal være slut nu, siger sexolog, som åbner ny uddannelse i Nuuk.
Alt det under dynen er ofte fordækt og svært at tale om - det skal ny uddannelse i sexologi ændre på. Foto © : Tamara Álvarez/Flickr Creative Commons
Skrevet af Kim Hinrichsen
11. juli 2023 08:01

Snart kommer der sex på skoleskemaet. Sådan da. 

For til efteråret åbner dørene nemlig til en helt ny uddannelse i Nuuk. Og den er ikke bare den første af sin slags i byen, men i hele Grønland.

6. oktober starter Sexologiskolen sine første hold, hvor alle kan blive uddannet sexolog og didaktisk sexolog. Uddannelser, som har været særdeles efterspurgt. Det fortæller kvinden bag skolen, sexolog Yazmin Fox Eisen.

- Vi har haft flere elever fra Grønland, som har læst på skolen i København. Rejst frem og tilbage en gang om måneden. Så når vi begynder at få flere og flere ansøgninger, så tænker vi selvfølgelig, at måske skulle vi også lave en skole i landet, siger hun.   

Selvom det til oktober er første gang, uddannelsen åbnes for offentligheden, så er det faktisk ikke det første hold af sexologer, som bliver uddannet i Grønland.

Socialstyrelsen specialiserer sig i sex 

For lige nu er Sexologiskolen ved at undervise et hold bestående af alt lige fra jordemødre og psykologer til sagsbehandlere.  

En bestillingsopgave fra Socialstyrelsen, som for et år siden kontaktede Sexologiskolen og bad om at få uddannet deres børnerejsehold i sexologi og didaktisk sexologi.

Noget som selvfølgelig har gjort dem klogere – men faktisk også Sexologiskolen.

- På den måde har vi også fået mere kendskab til, hvad er det for nogle forcer og problematikker, som ligger i samfundet – og det bruger vi nu, hvor der kommer det første hold, hvor man frit kan tilmelde sig, siger Yazmin Fox Eisen.

Seksualitet skal ikke være skamfuld

Yazmin Fox Eisen er godt klar over, at sex her i Grønland før har været forbundet med meget skamfuldt. De kedelige tal, som hun kalder det. At der i mange år har været mange udfordringer med overgreb, incest og sexchikane.

Men hun vil hellere fokusere på det positive ved landet og dem, som lever i det. Sætte folk fri, og give dem et mere sundt forhold til deres seksualitet.

- Vi kan alle skamme os over vores seksualitet, hvis vi for eksempel har været udsat for et overgreb, og har gjort noget, vi ikke skulle. Men hvis vi går med det alene, så bliver det ligesom vand, der ikke er i flow. Det bliver surt, det bliver dårligt, det bliver giftigt, siger hun.

Fra fordomme til foregangsland

Yazmin Fox Eisen taler meget om, hvordan hun oplever grønlænderne som et meget åbent og ærligt folk.

Et folk, som måske ikke altid har været gode til at tale om de tunge ting, men som i det seneste år – gennem det særlige sammenhold – har fundet modet og styrken til at tale højt om alt det svære.  

- Det virker som om, der er et naturligt opgør i tiden - men også en tendens til at stå mere ved sig selv, siger hun. 

Derfor har Yazmin Fox Eisen også et håb om, at man kan vende op og ned på tingene. At det grønlandske folk måske står overfor en seksuel revolution, hvor de kan lære sig selv og hinanden bedre at kende - og måske lære videre til resten af verden:  

- Når vi først får de her positive tiltag i gang, så vil det blive et helt andet samfund, fordi vi vil vænne os til at tale om seksualitet på en anden måde. Der kan Grønland faktisk blive et foregangsland. I alle lande er det et tal, der kunne blive bedre, siger hun og forsætter: 

- Hvordan kan vi dyrke denne her unikke gruppementalitet? Det her sammenhold. Hvordan kan vi blive et eksempel for andre? Finde vores værdighed og vores stolthed som et folk.