Medie: Lars-Emil Johansen har haft kontakt til KGB

Dokumenter bekræfter nu forbindelse mellem den sovjetiske spiontjeneste og den tidligere landsstyreformand siden 1970'erne. I KGB's dokumenter kaldes han en nyttig kontakt.
Lars-Emil Johansen var Grønlands landsstyreformand i perioden 1991-1997 Foto © : Karen Motzfeldt
Skrevet af Kim Hinrichsen
08. oktober 2024 12:34

Han har kæmpet for Grønland og Grønlands interesser i over et halvt århundrede.

Men nu tyder en bunke papirer fra KGB på, at tidligere landsstyreformand Lars-Emil Johansen(Siumut) måske også har haft andre interesser for øje.

Det er Ekstra Bladet, der mandag morgen kan fortælle, at meget tyder på, at Lars-Emil Johansen siden 1970'erne har plejet omgang med den sovjetiske spiontjeneste. 

Det viser tidligere hemmeligholdte KGB-dokumenter. Det såkaldte Mitrokhin-arkiv, som Ekstra Bladet har fået adgang til på Churchill Archives Centre i Cambridge. I disse står der, at han blev hvervet i 1980.

Ifølge Ekstra Bladet er der tale om en 92 siders lang mappe, der gemmer på beskrivelser af forskellige KGB-operationer, og det er her Lars-Emil Johansen nævnes – samt hans kodenavn, ’Manas’.

En nyttig kontakt

De nye oplysninger stemmer overens med udmeldinger fra danske PET, der i 2009 kunne fortælle at KGB gennem 1970'erne øgede sin interesse for grønland og grønlandske politikere. 

I samme periode sad Lars-Emil Johansen i Folketinget for Siumut. 

KNR har forsøgt at få en kommentar fra hovedpersonen selv, men det er ikke lykkes at få ham i tale, og han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

I PET-kommissionen fra 2009 beskriver den sovjetiske afhopper Oleg Gordijevskij, hvordan man indledte kontakten til den grønlandske politiker 'Manas'. 

’Ifølge Gordijevskij begyndte KGB-residenturet i København i 1976 at dyrke den grønlandske politiker. Denne var under såkaldt dybt studium i 1977, og KGB vurderede, at han indeholdt 'de rette elementer' for at blive en nyttig kontakt: venstreorienteret, repræsentant for en national minoritet,’ stod der i kommissionen.

Hvervet i 1980

Lars-Emil Johansen optræder også i andre PET-dokumenter. 

Under en aflytning af den sovjetiske ambassade i 1980 optager den danske efterretningstjeneste en samtale mellem den tidligere landsstyreformand og KGB-officeren Minin.

Og ligesom i Mitrokhin-arkivet fremgår det også af kommissionsberetningen, at Lars-Emil Johansen blev hvervet i 1980.

’Han fik ikke penge for sine ydelser, men blev belønnet på anden vis. Ifølge samme kilde skulle han være blevet rekrutteret i 1980, og i 1982 skulle han være blevet en fortrolig kontakt. Hans KGB-kodenavn var 'Manas'", står der i kommisionen. 

KNR har også bedt om at få en kommentar fra Siumuts nuværende formand Erik Jensen. Han har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i et skriftligt svar: 

"Siumut har bemærket de alvorlige beskyldninger, som et dansk medie fremsætter om Lars Emil Johansens påståede forbindelser til KGB. Siumut kan dog ikke kommentere yderligere, før vi har modtaget mere konkrete og dokumenterede oplysninger."

KNR forsøger stadig at få en kommentar fra Lars-Emil Johansen.