Nyt samarbejde baner vej for sex og kønssygdomme på skoleskemaet

Seksualundervisningen i folkeskolen skal have nyt liv. Det bliver nemlig alt for ofte nedprioriteret, fordi der mangler materiale, lyder det fra Paarisa.
Paarisa og Sex og Samfund er gået sammen om nyt undervisningsmateriale til folkeskolerne. Arkivfoto. Foto © : Tamara Álvarez/Flickr Creative Commons
28. maj 2021 05:34

Kønssygdomme. Sex. Grænser.

Det er blandt temaerne i det undervisningsmateriale, som Paarisa er gået sammen med den danske organisation Sex og Samfund om at udvikle.

Materialet er målrettet de ældste klasser i folkeskolen. Faktisk står det i loven, at 8. til 10. klasse skal undervises i seksuel sundhed, men det er ikke alle, der får den mulighed.

Det skal materialet hjælpe med, forklarer Christina Christensen, der er sundhedsfaglig konsulent i Paarisa.

- Lige nu er der slet ikke udviklet noget materiale til de grønlandske folkeskoler. Det betyder, at den enkelte lærer selv skal selv opfinde den undervisning, de vil lave, siger hun. 

LÆS OGSÅ Mindst to tilfælde af klamydia om dagen blandt teenagere i 2019

Betyder det så, at man slet ikke får noget seksualundervisning, som det er er nu?

- Det er meget forskelligt. Der er en masse gode lærere rundt om i landet, som tager ansvaret på sig og finder inspiration forskellige steder fra og laver en god seksualundervisning.

- Men desværre er der også mangel på ressourcer i folkeskolen, så det bliver ofte nedprioriteret, fordi det tager enormt lang tid at sidde og lave sin egen undervisning.

Og det er ærgerligt, mener Christina Christensen.

Kønsygdomme i fokus

Et af de steder, hvor det er særligt vigtigt at sætte ind, er i forhold til kønssygdomme.

Kønssygdomme som Klamydia, gonorré og syfilis er nemlig et stort problem blandt unge her i landet.

Ifølge Landslægeembedet blev der i 2019 fundet mindst to tilfælde af klamydia blandt teenagere hver eneste dag.

Samme år blev der også konstateret minimum ét tilfælde af gonorré om dagen blandt de 13 til 19 årige

- Det nye undervisningsmateriale kommer til at indeholde øvelser om kønssygdomme, og om hvordan kroppen fungerer. Og så kommer det til at indeholde nogle øvelser om at sætte grænser og aflæse grænser, siger Christina Christensen.

- Der vil også være fokus på forskellige seksualiteter, hvordan alle er forskellige, og at det skal der være plads til, siger Christina Christensen.

Det nye materiale vil efter planen lande rundt om i folkeskolerne i 2023.