Fra 1. juli skal du sige ja inden sex

Begge parter skal have sagt ja før sex eller på en anden måde klart tilkendegivet, at de gerne vil have sex. Inatsisartut har nemlig vedtaget at ændre loven om voldtægt.
Du skal fremover have et klart "ja" eller anden klar tilkendegivelse, fra din sexpartner, inden I bliver intime sammen. Foto © : Tamara Álvarez/Flickr Creative Commons
01. december 2022 11:30

Du skal fremover høre din sexpartner sige klart ja til sex eller på anden måde være absolut sikker på, at han eller hun giver tilladelse til sex, før I kommer helt tæt på hinanden.

Inatsisartut har nemlig vedtaget, at kriminallovens paragraf 77 om voldtægt skal ændres.

Det betyder, at begge parter skal sikre sig, at den anden har lyst til sex. Og hvis man ikke har opnået et samtykke, er der tale om voldtægt.

Planen er, at samtykkeloven træder i kraft fra 1. juli 2023.

LÆS OGSÅ Justitsminister sender lovforslag om samtykkelov i Grønland i høring

Ifølge loven har der indtil nu kun været tale om voldtægt, hvis man "tiltvinger sig samleje ved vold eller ved trussel om vold eller ved anden ulovlig tvang, eller hvis man tiltvinger sig samleje med en person, der er ude af stand til at modsætte sig handlingen".

Men med den nye lov vil der fremover være tale om voldtægt, hvis ikke samlejepartneren har givet klart udtryk for samtykke via ord, bevægelser, berøringer og lignende.

At være stille er ikke et ja til sex

Asii Chemnitz Narup fra Iniut Ataqatigiit er medlem af Lovudvalget i Inatsisartut, og hun har været med til at skrive betænkningen til loven.

Hun siger i en pressemeddelelse:

- Indtil nu har loven afspejlet et forældet syn på sex, hvor man antager, at så længe en person ikke aktivt har sagt fra - eller råbt - nej til sex, så er det automatisk et ja, også selvom personen har afvist på andre måder.

Loven betyder også, at det er lige meget, hvad begge parter har gjort i forløbet op til samlejet.

Det betyder for eksempel, at flirt og kys tidligere på aftenen eller at have gået hjem med en person ikke i sig selv længere kan anses for at være samtykke til samleje.

Loven træder i kraft, efter en lignende lov er blevet indført i Danmark for et år siden.

I Danmark er antallet af sigtelser og tiltaler blevet fordoblet, siden samtykkeloven er blevet indført. Det står dog ikke klart, om det præcis er loven, der er årsag til stigningen af sager.