- Det glæder mig, at samtykkelovgivningen også er på vej i Grønland. For enhver person har ret til at bestemme over sin egen krop, og seksuelle handlinger bør derfor altid være baseret på frivillighed, siger Mattias Tesfaye. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Justitsminister sender lovforslag om samtykkelov i Grønland i høring

Den danske justitsminister, Mattias Tesfaye har onsdag sendt et forslag i høring, som vil indføre en samtykkebaseret lov i Grønland.

En samtykkelov kan være på vej til Grønland. Den danske justitsminister, Mattias Tesfaye (S), har nemlig sendt et lovforslag om samtykkelov i Grønland i høring.

Det skriver justitsministeriet i en pressemeddelelse.

I Danmark trådte samtykkeloven i kraft sidste år. Den handler om, at det er strafbart at have samleje med en person, der ikke samtykker. Begge parter skal sikre sig, at den anden har lyst til sex. Og hvis man ikke har opnået et samtykke, er der tale om voldtægt.

Som kriminalloven er i dag i Grønland, dømmes der blandt andet for voldtægt, hvis en person tvinger en anden til samleje ved vold eller trussel om vold eller har samleje ved anden ulovlig tvang, skriver justitsministeriet.

Der dømmes også for voldtægt, hvis man skaffer sig samleje med en person, der befinder sig i en tilstand eller situation, hvor vedkommende ikke kan modsætte sig handlingen.

Justitsministeriet forventer, at lovforslaget også bliver behandlet af Inatsisartut på efterårssamlingen i år. Derefter skal lovforslaget igennem folketinget, og hvis forslaget for politisk medvind, kan samtykkeloven træde i kraft i Grønland næste år. 

Stigning af antallet af anmeldelser og sigtelser for voldtægt i Danmark

Efter loven trådte i kraft i Danmark, var der rekordmange, som anmeldte en voldtægt. Det skriver DR.dk.

Der var 2.126 anmeldelser registreret for 2021. Det er en stigning på over 50 procent sammenlignet med 2020.

Justitsministeren håber på, at samtykkeloven får en positiv effekt:

- Det glæder mig, at samtykkelovgivningen også er på vej i Grønland. For enhver person har ret til at bestemme over sin egen krop, og seksuelle handlinger bør derfor altid være baseret på frivillighed, siger han i en pressemeddelelse. 

Da Naaja Nathanielsen (IA) var naalakkersuisoq for justitsområdet, luftede hun allerede idéen om samtykkebaseret lovgivning her i landet. Hun sagde i august sidste år, at der var brug for en opdatereret og moderne lovgivning på området om voldtægtssager.

LÆS OGSÅ Ny naalakkersuisoq for justitsområdet: Samtykkelov og digitale krænkelser skal prioriteres

Sidste måned blev der dog rykket rundt hos naalakkersuisut. Aqqaluaq B. Egede er blevet naalakkersuisoq for justitsområdet, og han er glad for, at hans danske kollega har sendt lovforslaget om samtykkelov i høring.

- Alle tiltag, der kan være med til at sikre, at der ikke sker seksuelle overgreb, skal gennemføres. Det er vigtigt at sikre ofre for seksuelle krænkelser den bedst mulige retsbeskyttelse. Derfor håber jeg, at en samtykkelov kan føre til den samme ændring i befolkningens opfattelse af voldtægt, som det har været tilfældet i Danmark, siger han i en pressemeddelelse. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl