Ny naalakkersuisoq for justitsområdet: Samtykkelov og digitale krænkelser skal prioriteres

Naaja Nathanielsen er nu naalakkersuisoq for fem ansvarsområder.
- Jeg håber at jeg kan fremlægge noget til Inatsisartut til forårssamlingen, siger Naaja Nathanielsen. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Malik Brøns
12. august 2021 06:41

Der skal mere fokus på krænkelser her i landet.

Det mener den nye naalakkersuisoq for justitsområdet, Naaja Nathanielsen (IA).

Hun har netop fået overdraget hele justitsområdet fra den stressramte naalakkersuisoq for børn, unge og familier Eqaluk Høegh (IA).

Og Naaja Nathanielsen har allerede sparket ting i gang på området.

I 2018 blev der lavet en prioriteringsliste af indsatser på justitsområdet.

Det er en liste på 37 ting om for eksempel lige lønvilkår i Rigsfællesskabet, kommunefogeder og bedre behandlingsmuligheder for de indsatte. Opgaver som bliver fordelt mellem Justitsministeriet i Danmark og Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Politikere vil skærpe straffe ved seksuelle overgreb mod børn

Den prioriteringsliste skal opdateres, og der kommer også nyt. 

- Der kommer en opdatering på listen, noget bliver fjernet, og noget bliver lidt ændret. Det nye, som jeg meget gerne vil have, at vi fokuserer på, er digitale krænkelser. Derudover har jeg bedt om, at vi får en opprioritering af lovgivningen omkring voldtægt, så der bliver samtykkebaseret lovgivning, siger Naaja Nathanielsen til KNR.

- Jeg håber, at jeg kan fremlægge noget til Inatsisartut til forårssamlingen.

Samtykkeloven, som handler om, at det er voldtægt, hvis man har samleje med en person, der ikke har givet samtykke til det, er en lov mange lande de sidste par år har vedtaget. Den kan nu også være på vej her i landet.

- Jeg mener, at det er et helt essentielt område, der har så store udfordringer i forhold til seksuelle krænkelser og overgreb, så har vi brug for at have en opdateret og moderne lovgivning, siger Naaja Nathanielsen.

Digitale krænkelser 

Digitale krænkelser skal også prioriteres, mener den nye naalakkersuisoq for justitsområdet. Her er der for eksempel tale om mobning, deling af billeder og trusler online. Gennem apps på mobilen, på TikTok, Facebook, Instagram og hvad der nu ellers er af sociale medier.

- Det er et område, som øges mere og mere, og hvor vi også har mange børn og unge på, der måske har sværere ved at navigere på nettet, end hvis du er voksen og har erfaring.

Før Naaja Nathanielsen fik justitsområdet, var hun vikar for den stressramte naalakkersuisoq for børn, unge, familie og justitsområde, Eqaluk Høegh (IA). Det var planen at Eqaluk Høegh skulle genovertage området 1. september.

LÆS OGSÅ Børnenes naalakkersuisoq er ramt af stress

Men formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), som står for fordelingen af ansvarsområderne, har vurderet, at børn og unge-området har brug for et større fokus. Derfor bliver Eqaluk Høegh helt aflastet for justitsområdet for at fokusere på arbejdet med hans andre områder.

Heldigvis er justitsområdet ikke et ukendt område for Naaja Nathanielsen. Hun har nemlig været direktør for Kriminalforsorgen i Grønland de sidste fem år, før hun blev naalakkersuisoq efter valget i april.

- Det gør det selvfølgelig relativt lettere for mig at træde ind og begynde at udvikle politik på området, siger Naaja Nathanielsen.

Udover justitsområdet er hun også ansvarlig for fire andre områder: Hun er naalakkersuisoq for boliger, infrastruktur, ligestilling og råstoffer.

Derudover er hun også studerende på Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet. Hun er blevet færdig med det første semester i en master i journalistik, og snart starter andet semester.

Hvervet som naalakkersuisoq er dog hendes førsteprioritet, siger hun.