Ny rapport: Lufthavnsplaner i Qaqortoq vil koste over en milliard
Det vil koste 1,044 milliarder kroner at indfri politikernes ambition om en landingsbane på 1.500 meter i Qaqortoq.
Det viser en rapport fra Deloitte bestilt af Naalakkersuisut.
Det planlagte anlægsbudget er på 669 millioner kroner.
Samtidig viser Deloittes beregninger, at det vil blive en underskudsforretning i millionklassen for landskassen. Helt præcist vil den koste landskassen 292 millioner kroner på 30 år, hvis man gennemfører den banelængde.
LÆS OGSÅ Sommerferie udskyder afklaring om Qaqortoq lufthavn
I rapporten bliver der ridset tre alternative banelængder op. Det er 1.199 meter, 1.000 meter og 799 meter, og i alle tre scenarier skal Narsarsuaq i stedet bruges som en heliport.
Ifølge rapporten vil en landingsbane på 1.199 koste 854 millioner kroner at anlægge, 1.000 meter vil koste 647 millioner kroner, mens 799 meter vil koste 527 millioner kroner.
Kortere baner giver bedre økonomi
Skåret ind til benet konkluderer rapporten, at jo kortere banelængde man vælger, desto bedre vil økonomien blive.
- Overskuddet er højere, jo kortere banelængde lufthavnen i Qaqortoq anlægges med, står der i rapporten.
Set over en 30-årig periode vil en bane på 799 meter give et overskud på 247 millioner kroner.
En banelængde på 1.000 meter vil generere et overskud på 130 millioner kroner.
Mens en banelængde på 1.199 meter omvendt vil give et underskud på 91 millioner kroner på 30 år.
Der er dog andre samfundsmæssige fordele ved de længere baner, står der i rapporten.
Eksempelvis vil større flytyper kunne lande på en bane, der er 1.199 meter eller mere, mens det kun er de allermindste flytyper, der kan lande på 1.000 meter eller 799 meter og så med vægtbegrænsninger.
Det fastslås, at ingen af projekterne lever op til alle ønsker fra politikernes side.
- Ingen af de opstillede scenarier kan siges at leve fuldstændigt op til kravene om samfundsøkonomisk bæredygtighed, operationalitet eller et ønske om fremtidssikring, står der.
Der er besparelser at finde ved at bygge en lufthavn i Qaqortoq, vurderer Selvstyret og Deloitte. Det er blandt andet besparelser på servicekontrakter, reducerede rejseomkostninger og udgifter til hotel og diæter. Det samlede besparelse vurderes til at være 49,5 millioner kroner årligt for landskassen.
Qaqortoq lufthavn som stadig flyver i luften
Deloitte har lavet en ny økonomisk vurdering af en lufthavn i Qaqortoq.
Lige nu foregår lufttrafikken i Sydgrønland gennem Narsarsuaq. En ny lufthavn i Qaqortoq skal erstatte lufthavnen i Narsarsuaq.
Men lufthavnsprojektet er aldrig rigtig kommet i gang. Det er selvom, at der har været afholdt to udbudsrunder på projektet.
Men alle indkomne bud fra mulige byggefirmaer har slået totalt hul i det budget, som det tidligere Naalakkersuisut med Kim Kielsen (S) i spidsen fik forhandlet hjem.
Derfor har naalakkersuisoq for infrastruktur, Naaja Nathanielsen (IA) bedt om nye beregninger for økonomien i en mulig lufthavn i Qaqortoq.
Det oprindelige plan var, at der skulle være en landingsbane på 1.500 meter.
Men det er altså ikke lykkes at få det på plads med det nuværende budget..
Narsarsuaq skal renoveres for millioner
En sidste alternativ i rapporten er, at man simpelthen fortsætter med at bruge Narsarsuaq som lufthavn i Sydgrønland.
Men det er en underskudsforretning at drive lufthavnen. Narsarsuaq får 35.5 millioner kroner i årlige driftsindtægter, men må bruge 39.4 millioner kroner om året i omkostninger.
LÆS OGSÅ Naalakkersuisut ridser alternativ op til Qaqortoq lufthavn
Samtidig skal lufthavnen i Narsarsuaq renoveres, hvis den skal kunne bruges fremadrettet. Det vil i følge rapporten koste 184 millioner kroner i anlægsomkostninger.
Ifølge Naalakkersuisuts udspil til finanslov, så er der 630 millioner kroner tilbage i budgettet for lufthavnsprojekterne.
Derudover skal KAIR, der er offentligt ejet, låne 900 millioner kroner til lufthavnene i Nuuk og Ilulissat, der er gået over budgettet. Desuden er begge lufthavnsbyggerier forsinket.
Hvis Naalakkersuisut vælger en anden længde end 1.500 meter, så vil projektet blive forsinket til 2026. Det er foreløbig planlagt, at en 1.500 meter lufthavn kan blive færdig i 2024.