I redegørelsen fremgår det, at Naalakkersuisut har et budget på 669 millioner kroner til en ny lufthavn i Qaqortoq.

Naalakkersuisut ridser alternativ op til Qaqortoq lufthavn

Der bliver kigget på andre alternativer til en lufthavn i Qaqortoq i en redegørelse fra Selvstyret. Naalakkersuisut har dog ikke taget stilling endnu, men ifølge Naaja Nathanielsen nytter det ikke noget at være forelsket i det, der var.

I en redegørelse fra Naalakkersuisut bliver økonomien i lufthavnspakken undersøgt.

Samtidig bliver der ridset andre muligheder op end en ny lufthavn i Qaqortoq.

- Hvis Inatsisartut ønsker at omgøre beslutningen om etablering af en landingsbane i Qaqortoq, er det skønnet, at der skal anvendes ca. 186 mio. kr. til renovering af lufthavnen i Narsarsuaq samt udviklingen af den øvrige infrastruktur i Sydgrønland, står der i redegørelsen.

LÆS OGSÅ Hotelejer har mistet troen på lufthavn i Qaqortoq

Det er dog ikke muligt at få svar på, hvad Naalakkersuisut selv ønsker at gøre. Det fastslår naalakkersuisoq for infrastruktur, Naaja Nathanielsen (IA), over for KNR.

- Jeg har respekt for de (politikere, red.), der har taget stilling, men jeg vil gerne se de kommende beregninger, som jeg har anmodet om, for at træffe en endelig afgørelse. Jeg forstår godt frustrationen over, at jeg ikke kan komme med en klar melding endnu, siger hun.

Kan ikke være forelsket i fortiden

Naaja Nathanielsen mener dog helt overordnet, at man ikke kan være forelsket i det, der var, når talen falder på lufthavnsprojekterne, og hvad der skal ske fremadrettet.

- Vi kan ikke agere på det, der var korrekt for to, tre eller fem år siden, hvis virkeligheden har ændret sig. Og vi kan konstatere, at der er sket meget på verdensplan de senere år. Covid-19 pandemien er en sundhedskrise, men den har også betydet leveranceproblemer og forhøjede priser på anlæg, som vi bliver nødt til at forholde os til.

Hvad er det, du mangler, før du kan tage endeligt stilling?

- Jeg mangler helt konkret to analyser, jeg har sat i søen. Den ene er en opdatering af en Deloitterapport fra 2018, og den anden er yderligere rapporter omkring Qaqortoq lufthavn, og der knokles på for at få det produceret, og jeg håber at kunne være meget mere klar i spyttet, når de er færdige.

Hvilken information er det, du mangler?

- Det er nye beregningsgrundlag, og jeg kan ikke komme det nærmere nu. Men jeg kan love, at jeg ikke kommer til at sidde på det, når det er færdigt.

Kommer til at give underskud

I redegørelsen fremgår det, at lufthavnen i Qaqortoq vil blive en underskudsforretning. Det er derfor, at det ikke har været muligt at få investorer udefra med i projektet.

- Inatsisartut har derfor vedtaget, at lufthavnen finansieres af landskassen, står der.

Der er allerede afholdt to udbudsrunder på projektet, men alle indkomne bud fra mulige byggefirmaer slår totalt hul i det budget, som Naalakkersuisut med Kim Kielsen i spidsen fik forhandlet hjem.

LÆS OGSÅ Lufthavnsbyggeriet: Hver gang vi bruger en krone på asfalt, kunne den have gået til socialområdet

Det skyldes ikke mindst, at Naalakkersuisut dengang ikke medregnede udgifter frem til lufthavnen kunne tages i brug.

I forvejen er der dukket en ekstraregning på knap en milliard kroner op for lufthavnene i Ilulissat og Nuuk.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt