Hotelejer har mistet troen på lufthavn i Qaqortoq

Skuffelse og vrede. Det er nogle af de følelser, der går gennem turistbranchen i Qaqortoq, efter at udsigten til en ny lufthavn fortsat er uklar.
Heidi Møller, der ejer hotel Siniffik Inn i Qaqortoq, har længet håbet på en regional lufthavn i byen. Arkivfoto. Foto © : KNR
09. juli 2021 11:38

- Jeg tror slet ikke på det mere. I 40 år har vi troet på, at det snart kommer.

Sådan siger Heidi Møller. Hun ejer hotellet Siniffik Inn i Qaqortoq og havde set frem til en ny lufthavn, der forhåbentlig ville bringe flere gæster til byen.

Men Naalakkersuisut har netop meddelt, at projektet nu skal under lup, og mulighederne skal undersøges - igen.

Det nuværende budget er nemlig sat for lavt i forhold til drømmen om en lang landingsbane Sydpå, meddelte Naalakkersuisut tidligere på ugen.

Det skaber utilfredshed i turistbranchen i byen. Også Pitsi Høegh, der ejer selskabet Greenland Sagalands, der udbyder turistture, ærgrer sig over udviklingen.

 

Foto © : KNR

 

- Vi er meget skuffede. Jeg kan ikke lægge skjul på, at vi er vrede, siger Pitsi Høegh, der til valget stillede op for Siumut.

Fremtid er usikker

Hvad der helt præcist kommer til at ske med lufthavnen i Qaqortoq er uklart. Naalakkersuisut vil nemlig først tage stilling til det, når den undersøgelse, de netop har sat i gang, er færdig.

En ting står dog klart: Ingen af de tilbud, der kom i første og anden udbudsrunde, lå indenfor budgettet.

Men det gør ikke den lokale turistbranche mindre skuffede:

- Det er hårdt, særligt når man har brugt mange penge og arbejdet hårdt på udvikling. Det er meget skuffende at høre, at det er indstillet igen, siger Heidi Møller.

LÆS OGSÅ Lufthavnsbyggeriet i Qaqortoq skal under lup - igen

Også Greenland Sagaland har brugt penge forud for udsigten til en lufthavn:

- Jeg bliver meget vred, når det har været sådan i så mange år. Særligt, når vi i de senere år har været glade, forberedt os og været forhåbningsfulde for fremtiden, efter at der er kommet investeringer.

- Vi har investeret i fartøjer og overnatningssteder, det har vi måske gjort for ingenting, siger Pitsi Høegh.

Heidi Møller undrer sig over, at der er behov for en ny undersøgelse:

- De har brugt mange penge på undersøgelser, og nu skal det ske igen. Det er som om, at der er store problemer, som vi ikke kender til. De bør bare melde klart ud til os om, hvorvidt vi får en lufthavn.

Også for nogle i Kommune Kujalleq er tålmodigheden ved at slippe op.

Simon Simonsen, der er medlem af kommunalbestyrelsen for Siumut, mener, at man bør gå i gang med byggeriet, selvom pengene ikke rækker.

Man bør bygge lufthavnen nu og finde de penge, der mangler, undervejs, skriver han i en pressemeddelelse.

Naalakkersuisut vil finde ud af, hvad der skal ske, når undersøgelsen er færdig. Beslutningen skal i sidste ende træffes sammen med Inatsisartut og Kommune Kujalleq.

Resultaterne af undersøgelsen ventes at blive fremlagt løbende i august.