Lufthavnsbyggeriet i Qaqortoq skal under lup - igen

Det står ifølge Naalakkersuisut nu klart, at omkostningerne ved at lave lufthavnen i Qaqortoq med en bane på 1500 meter vil koste væsentligt mere end planlagt.
Projektet har været i udbud to gange, men ikke et eneste af de bud, der er kommet ind, ligger indenfor Kalaallit Airports budget. 
07. juli 2021 15:19

Der hersker fortsat usikkerhed om fremtiden for en ny lufthavn i Qaqortoq i Sydgrønland. 

Projektet har været i udbud to gange, men ikke et eneste af de bud, der er kommet ind, ligger indenfor Kalaallit Airports budget. 

Lufthavnspakken

* Lufthavnene i Nuuk og Ilulissat skal forlænges til 2200 meter, så de kan blive landets nye atlantlufthavne.

* Til at starte med var der sat i alt 3,6 milliarder kroner af til at bygge de tre lufthavne. Men det bliver dyrere.

* En redegørelse fra Naalakkersuit fastslår, at der skal pumpes 900 millioner kroner ekstra i lufthavnsbyggerierne i Nuuk og Ilulissat. Qaqortoq er ikke medregnet. 

* Der bygges en ny regional lufthavn i Qaqortoq med en landingsbane på 1500 meter.

Kilde: KNR

Og nu står det altså klart, at omkostningerne ved at lave den bane på 1500 meter, som det oprindeligt blev besluttet, ligger "væsentligt over budgettet".

Det skriver Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

Derfor har politikerne besluttet at se nærmere på, hvilke muligheder der er.

En undersøgelse skal klæde politikerne på, forklarer Naaja Nathanielsen, der er naalakkersuisuoq for boliger, infrastruktur, råstoffer og ligestilling.

- Jeg forventer, at undersøgelserne vil give beslutningstagerne redskaberne til at træffe den rigtige beslutning, siger hun i pressemeddelelsen.

Resultater kommer løbende

Først, når undersøgelsen er færdig, vil Naalakkersuisut finde ud af, hvad der skal ske. Og beslutningen skal tages sammen med Inatsisartut og Kommune Kujalleq.

Resultaterne ventes at blive fremlagt løbende i august.

- Det er min ambition, at Inatsisartut, udvalgene, kommunalbestyrelsen og offentligheden bliver inddraget og orienteret løbende, så der bliver skabt åbenhed om beslutningsgrundlaget i projektet, siger Naaja Nathanielsen.

LÆS OGSÅ Fornyet usikkerhed om lufthavn i Qaqortoq

Det kom ikke som den helt store overraskelse, at budrunde nummer to ikke endte anderledes end den første. Det var nemlig præcis den samme udbudsramme, der blev sendt ud til de interesserede byggeselskaber.

Fem selskaber bød sig til i første runde. Prisen er på 570 millioner kroner – og de bud, der er kommet fra forskellige entrepenører, er alle på mere end én milliard. 

Planen var ellers, at Kalaallit Airports Domestic skulle indgå en aftale med det vindende selskab i maj sidste år, men sådan kom det som bekendt ikke til at gå. 

LÆS OGSÅ Lufthavnsbyggeri svæver i luften: Hotelejer Heidi er bekymret

Det har skabt stor skuffelse i lokalområdet. Men Naaja Nathanielsen håber på tålmodighed fra borgernes sige. 

-  Jeg har forståelse for, at ventetiden kan skabe frustration, men beder om, at tålmodigheden strækker lidt længere, siger hun. 

- Intentionen er ikke at sylte en beslutning, men at få grundlaget for at træffe den helt rigtige beslutning hurtigst muligt, tilføjer naalakkersuisoq.