Ny kampagne skal sætte fokus på selvmordsforebyggelse

Grønland bliver en del af Yellow September-kampagnen, som findes i hele verden.
I 2018 blev der holdt en landsdækkende demonstration mod selvmord. Demonstranterne ønskede at skabe større opmærksom på problemet. Foto © : Mads Reimer
Skrevet af Christine Hyldal
30. august 2024 12:42

”Yellow September”.

Det er navnet på en ny kampagne mod selvmord, skriver Departementet for Børn og Unge i en pressemeddelelse.

Kampagnen bliver her i landet lavet i samarbejde med Paarisa, men den gule september-kampagne findes i hele verden.

Her i landet kommer der til at være flere arrangementer. I alt 18 forskellige initiativer langs kysten har fået penge til at holde arrangementer, ”der skal fremme fællesskabet og åbne op for dialog om selvmord og mental sundhed”, står der i pressemeddelelsen.

Hvilke 18 steder fremgår ikke. Der står heller ikke noget om præcise datoer. Men i løbet af september vil Paarisa opdatere på Facebook, står der. 

Har du brug for hjælp?

Har du brug for hjælp?

Hvis du har tanker om selvmord eller føler dig alene, kan du kontakte Tusaannga på tlf. 801180 eller sms 1899. 

Du kan også chatte direkte med en rådgiver på tusaannga.gl.

Alle samtaler er gratis og anonyme.

 

Du kan læse mere om Tusaannga her. 

- Det er første gang, denne globale bevægelse markeres her i landet, og den sender et stærkt budskab om, at vi bedst hjælper dem, som er ramt af selvmordstanker og de efterladte efter selvmord, hvis vi står sammen, siger naalakkersuisoq for børn, unge og kultur, Aqqaluaq B. Egede (IA).

International dag for selvmordsforebyggelse

Yellow September er en global bevægelse, hvor organisationer, NGO'er og andre engagerer sig i at fremme selvmordsforebyggelse i hele september.

Initiativet er inspireret af World Health Organization´s (WHO) internationale dag for selvmordsforebyggelse, som er den 10. september.

Navnet Yellow er valgt, fordi gul symboliserer håb, lys og varme.

"Gul er en farve, der ofte associeres med positivitet, glæde og optimisme, hvilket sender et budskab om håb til dem, der måske føler sig fortvivlede eller isolerede på grund af mentale sundhedsproblemer eller selvmordstanker", skriver Paarisa. 

45 selvmord om året 

Grønland har en af verdens højeste selvmordsrater. I gennemsnit mister 45 mennesker livet af sig selv hvert år. Den høje selvmordsrate gør sig også gældende for inuitbefolkningen i Canada og Alaska.

Selvmord har tidligere været tabu, men det er det heldigvis ikke længere. For nu taler vi meget mere om det end tidligere, sagde Arnârak Patricia Bloch til KNR tilbage i maj. Hun er i gang med et ph.d.-projekt, der handler om selvmordsforebyggelse blandt unge mennesker i Grønland.

- Jeg er så stolt af vores unge mennesker, der vil høres og inddrages, sagde hun.

- Jeg tror, vi er på til et nyt paradigmeskifte, hvor der er meget mere fokus på ungeinddrageinddragelse og de erfaringer, vi har som befolkning.

I 2023 mistede 39 mennesker livet til selvmord. Det er det laveste antal siden 2015.