Nukissiorfiit forklarer strømafbrydelse med overbelastning

Ifølge Nukissiorfiit var det en overbelastning af elnettet, der i sidste uge førte til flere timers strømafbrydelse i bygden Tasiusaq. Spørgsmålet er, om der er sket en stigning i brug af elvarme.
Nukissiorfiits direktør, Michael Pedersen. Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Aviâja Kilime
04. februar 2018 13:17

Borgerne i Tasiusaq har oplevet ustabil strømforsyning siden december. Mandag gik det helt galt, da bygden oplevede en strømafbrydelse i flere timer fra kl. 20 om aftenen til kl. 2 næste morgen. Mange huse med oliefyr kunne ikke opvarmes, hvor der var over minus 25 grader C.

- Da det selvfølgelig var meget koldt, søgte vi alt, der kunne opvarme huset. Vi forsøgte at opvarme husene med primus, stearinlys og petroleumsovne, fortæller Simon Sakariassen fra Tasiusaq til Qanorooq.

LÆS OGSÅ Pilersuisoq holdt natåben for frysende Tasiusaq-borgere

Direktøren for Nukissiorfiit forklarer, at strømafbrydelsen havde grundlag i en overbelastning i elnettet.

-Jamen, det har vist sig, da vi kiggede det nærmere efter, at forbruget, altså nettet i de private forbrugere, skabte en skævhed, en skæv belastning ind i vores net. Det betyder en ubalance, som medførte til et udfald, siger direktør Michael Pedersen.

Driftslederen for Region Nord i Nukissiorfiit fortæller KNR, at han er opmærksom på, at der er sket en ændring i elforbruget i bygderne, f.eks. er brug af elvarme steget.

Tal viser stabilt forbrug

Men det fremgår ikke af tallene, siger direktør for Nukissiorfiit.

- Når vi kigger på de seneste års energiforbrug i bygderne - helt generelt, så viser det sig faktisk, at forbruget er uændret, faktisk en lille smule faldende. Det viser sig også, hvis man kigger specifikt på bygden Tasiusaq igennem de sidste mange år, så har forbruget været nogenlunde jævnt, altså uændret og faktisk en smule faldende, siger Michael Pedersen.

Men Nukissiorfiit gennemfører nuen undersøgelse for at forebygge strømafbrydelser i Tasiusaq og andre bygder.

- Vi kigger på vores net i bygderne og ser, om der er den balance, der skal være, om det er sat rigtigt op. Og det tjekker vi alle steder, for at vi ikke skal blive udsat for det her igen. Man kan sige, at vi er en driftsorganisation, ting kan ske. Men vi håndterer det så godt, som vi kan. Og vi kan sagtens løfte opgaven, lyder det fra direktør Michael Pedersen.