Strømafbrydelse: Pilersuisoq holdt natåben for frysende Tasiusaq-borgere

Bygden Tasiusaq, nord for Upernavik, har siden december haft ustabil strømforsyning. Mandag aften gik strømmen helt, og med over minus 20 graders kulde blev det hurtig koldt inde i husene i bygden. Heldigvis var der hjælp at hente.
Foto © : Olsen Emilie
Skrevet af Mads Pedersen
31. januar 2018 14:59

Simon Sakariassen fra bygden Tasiusaq fortæller til KNR, at Tasiusaq-borgerne siden december har lidt under ustabil strømforsyning fra Nukissiorfiits elværk.

Mandag i denne uge var den helt gal, fortæller Sakariassen. Strømmen gik i korte perioder, før strømafbrydelsen var total omkring klokken 20 og varede frem til tidlig morgen næste dag. Januar er, udover at være lang, kendt for sin kulde. Det er også tilfældet i bygden nord for Upernavik.

Med kulde helt ned til minus 26 grader, blev bygdens mange huse, som er afhængig af elektricitet for at holde sig varme, hurtig kolde.

- Det blev meget koldt. Vi forsøgte at få varmen ved brug af petroleumsovne, primus og stearinlys, fortæller Simon Sakariassen til KNR.

Det var ikke alle i bygden, der var forberedt på, at strømafbrydelse kan resultere i manglende varme til husene. Derfor henvendte Avannaata Kommunia sig til Pilersuisoq for at bede bygdens butik om at forsyne bygdens borgere med stearinlys og petroleumsovne, lyder det fra Pilersuisoqs salgschef i Nordgrønland, Ole Løvstrøm.

Og borgerne har flittigt benyttet sig af muligheden, fortæller Simon Sakariassen.

- Vi fik petroleumsovne, som vi kunne bruge midlertidigt. Jeg har fået at vide, at butikken løb tør for petroleumsovne natten til tirsdag, fortæller Sakariassen og fortsætter;

- Heldigvis kom strømmen tilbage ved to tiden om natten, siger Simon Sakariassen, der er træt af den seneste tids ustabile strømforsyning.

Nukissiorfiit har udsendt personale for at undersøge, hvilken fejl der er i bygdens elværk. Det oplyser Kjell Bergman, distriktschef i Nukissiorfiit Distrikt Avannaa.