Naalakkersuisut vil stramme grebet om kommunerne

Ny lovgivning skal give Naalakkersuisut ret til at suspendere en kommunes sagsbehandling på det sociale område.
- Det nye er, at vi får nogle medarbejdere i en enhed, der udelukkende beskæftiger sig med at føre tilsyn på socialområdet, fortæller Martha Lund Olsen til KNR. Foto © : KNR
26. januar 2016 17:51

Et nyt tilsyn skal sikre, at kommunerne overholder lovgivningen i sager om udsatte børn og unge. Det fortalte naalakkersuisuoq for familie, ligestilling og sociale anliggender, Martha Lund Olsen tirsdag på et pressemøde.

- Det nye er, at vi får nogle medarbejdere i en enhed, der udelukkende beskæftiger sig med at føre tilsyn på socialområdet, fortæller Martha Lund Olsen til KNR.

Læs også Lovbrud har intet med sagsbehandlere at gøre

I forlængelse af det nye tilsyn lægger Martha Lund Olsen op til en strengere lovgivning, hvor naalakkersuisut kan suspendere en kommunes sagsbehandling på det socialeområde, hvis tilsynet vurderer, at sagsbehandlingen ikke opfylder lovgivningen.

- Hvis kommunerne af tilsynet bliver pålagt at gøre noget i en bestemt sag, og kommunen ikke gør det, er vores forslag, at vi overtager kommunernes kompetencer, siger naalakkersuisoq Martha Lund Olsen om lovforslaget, der i øjeblikket er i høring.

3,6 millioner til nyt permanent tilsyn

Der er afsat 3,6 millioner kroner til det nye tilsyn, der bliver permanent. Martha Lund Olsen fortalte på pressemødet, at tilsynet skal eksistere uafhængigt at departementet og overvåge kommunernes sagsbehandling på området.

Læs også Martha Lund Olsen er ikke afvisende over for forslag

- De skal ud til kommunerne og kigge på de enkelte sager. De skal eksempelvis se på, om kommunerne reagerer på bekymringer over et barn, som folk har sendt ind, siger Martha Lund Olsen.

Ifølge Martha Lund Olsen opstår tilsynet på baggrund af Naalakkersuisuts eget skærpede tilsyn med kommunerne i 2014 og 2015 og Børnetalsmandens rapport fra efteråret, der påviste store problemer i Nordgrønland for socialt udsatte børn og unge.

Læs også Naalakkersuisoq undersøger om kommuner skal have tilsyn

Der ansættes i første omgang en socialrådgiver, en jurist og en økonom i tilsynet, og kommunerne kan vente at få uanmeldt besøg af tilsynet.

- Det kan både være, at man har aftalt, at tilsynet kommer, men det kan også være, at man kommer uanmeldt på tilsyn, siger Martha Lund Olsen.