Naalakkersuisoq: 25 millioner skal bruges til havne i Maniitsoq og Aasiaat

Naalakkersuisut foreslår at vil bruge den samlede renoveringsbeløb på 25 millioner kroner til renovering af havne i to byer. Bygdernes sammenslutning er utilfreds.
Erik Jensen
Havnene i Maniitsoq og Aasiaat renoveres for 72 millioner kroner, hvis de skal kunne fungere optimalt. Foto © : KNR / Andreas Wille
Skrevet af Andreas Wille
22. september 2022 13:03

Der er omkring 150 havne rundt om i landet. De fleste af dem trænger til en omgang renovering og har et renoveringsefterslæb på 270 millioner kroner. Det kan man læse i Selvstyrets rapport fra sidste år om efterslæb på renovering af landets havne.

Men Naalakkersuisut vil afsætte 25 millioner kroner i næste år finanslov. Og det er planen at pengene skal bruges på renovering af havnene i to byer.

- Vi vil starte det sted, hvor det trænger mest, og havnene i Maniitsoq og Aasiaat er nedslidte, siger naalakkersuisoq for infrastruktur, Erik Jensen (S) til KNR.

Men de afsatte 25 millioner kroner er slet ikke nok til renovering i de to byer. Ifølge rapporten fra februar i år skal havnene i Maniitsoq og Aasiaat renoveres for 72 millioner kroner, hvis de skal kunne fungere optimalt. Derfor bliver de to havne ikke renoveret fuldstændigt.

Bygdernes sammenslutning: Hvad med os? 

I dette bygderige land skaber det ikke glæde, at der fra Naalakkersuisut er afsat penge til renovering af havne i to byer. Formanden for bygdernes sammenslutning opfordrer Inatsisartut-medlemmerne til at arbejde for renovering af havne i bygderne.

- Vi er også borgere. De (Inatsisartut) bør handle på det, vi har fremlagt. Vi har NEMLIG haft de samme problemer i mange år, siger Karl Petersen.

LÆS OGSÅ Umiarsualivinnut amigaatit 270 koruunit milliuunit

Han tager Iginniarfik som eksempel på problemer i bygderne. Formanden mener at fragtskibene ikke kan losses forsvarligt dér.

- Der er en butik i Iginniarfik, men der er ingen kajanlæg. Losningen foregår på pontonbroen, som er beregnet til borgerne. Hvad gør man, hvis der sker en ulykke? Siger Karl Petersen.

Han påpeger også, at kajanlægget i Qaarsut står på bunden af havet, når det er lavvande.