Mystisk side vækker opmærksomhed - er det spionage?
Lørdag den 3. maj blev en mystisk Facebook-side oprettet med tre betalte opslag rettet mod grønlændere.
Siden hedder 'Nipit pingaaruteqarpoq' - Din stemme er vigtigt - og opslagene spørger ind til holdninger om Pituffik, hvorvidt samarbejdet mellem USA og Grønland skal styrkes, samt hvad man synes om forholdet mellem Grønland og Danmark.
Ingen ved, hvem der står bag siden, men på de sociale medier deles opslag fra lokale, som mistænker, at den er led i en amerikansk påvirkningskampagne.

Men det er der heller ingen beviser for. Alligevel vækker siden opmærksomhed og er værd at holde øje med.
Det fortæller Ph.d.-studerende Christiern Santos Okholm, der forsker i russiske påvirkningskampagner og informationskrigsførelse i Vesteuropa samt det digitale rum som kampplads for desinformation.
- Der er et kæmpe problem i forhold til at kunne efterforske det her. Allerede før det amerikanske præsidentvalg i 2024 begyndte Facebook at fjerne gennemsigtigheden på platformen - en generel tendens blandt digitale platforme, udtaler han.
Amatører
Sidste år afslørede mediet Reuters, at det amerikanske militær lavede påvirkningskampagner på sociale medier i Fillippinerne om kinesiske corona-vacciner for at påvirke befolkningens holdning. Kampagnen blev startet af den tidligere Trump-administration i 2020 og afsluttet af præsident Biden i 2021.
Det gav et sjældent indblik i, hvordan USA arbejder med misinformation - og det er langt fra, hvad vi ser med den mystiske side i Grønland, fortæller Christiern Santos Okholm.

- Da jeg så det, tænkte jeg, at det er meget amatøragtigt. Det lugter lidt af, at det er nogen, som ikke ved, hvad de laver, eller som gerne vil opdages.
I sidste uge afslørede mediet Wall Street Journal, at de amerikanske efterretningstjenester som NSA og CIA opruster i deres indsamling af viden om det grønlandske samfund.
Og at Facebook-siden dukker op umiddelbart efter hænger med stor sandsynlighed sammen med den historie - men det betyder ikke, at det er amerikanerne, som står bag.
- Man kan tænke sig, at det er en billig og nem måde at skabe ravage fra en russisk eller kinesisk gruppe. Så er formålet netop at blive fanget og at skylden går til de forkerte - altså amerikanerne, siger han.
Intern kamp mod Trump
Selvom eksperten finder siden højst usædvanlig, er den så dårligt lavet, at det virker, som om skaberne ønsker at blive opdaget.
For historien fra Wall Street Journal blev lavet på baggrund af anonyme kilder i efterretningsvæsenet. Og det mener eksperten kan tyde på, at der sidder amerikanere, som bevidst forsøger at modarbejde Trump-administrationens ordre ved at lave deres arbejde så dårligt som muligt.
- Det kan også godt være, at det her er folk, der er uenige med politikken, og derfor laver så dårlig en operation, som skal fanges. Når man så er opdaget, siger man til sin overordnede, at det ikke lykkedes. Så bliver operationen lukket, og man må så justere de politiske værktøjer, man vil bruge, for at opnå de mål administrationen har sat.
Hvis det er tilfældet, er det ikke svært for amerikanerne at finde på smarte løsninger, fortæller Christiern Santos Okholm.
- Man har en af de bedste efterretningstjenester og netværk i verden. De kan bruge kunstig intelligens og store sprogmodeller til at kigge på nyhedsmedier som KNR og se, hvad det er for nogle ting, der diskuteres. Det er blevet relativt nemt at kortlægge den grønlandske befolknings brug af Facebook og så analysere diskussioner og emner, der er betændte.