Mistanke om hvidvask førte til hashsag

Det var Grønlandsbankens rapporter til Bagmandspolitiet om kunders mistænkelige pengeoverførsler, der førte til kriminalsagen med syv tiltalte, der begyndte mandag i Sermersooq Kredsret.
ikiaroornartoq Politi stoffer
Foto © : KNR
Skrevet af Inge S. Rasmussen
17. april 2018 08:46

Ifølge anklager Tobias Berg, der fremlagde dokumentation for anklagerne mandag formiddag, begyndte den omfangsrige hash-sag med underretninger fra Grønlandsbanken.

Underretningerne gik til det såkaldte Hvidvask-sekretariat hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) - populært kaldet Bagmandspolitiet i 2017.

Hvad er hvidvask?
Hvidvask er i hvidvaskloven defineret som:
1) uberettiget at modtage eller skaffe sig selv eller andre del i økonomisk udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse,
2) uberettiget at skjule, opbevare, transportere, hjælpe til afhændelse eller på anden måde efterfølgende virke til at sikre det økonomiske udbytte fra en strafbar lovovertrædelse eller

3) forsøg på eller medvirken til sådanne dispositioner.

Kilde http://www.anklagemyndigheden.dk/da/hvidvask

Underretningerne gik blandt andet på, at en af bankens kunder, som nu står tiltalt, havde indsat 90.000 kroner kontant til en af bankens såkaldte ”højrisiko-kunder.”

I 2015 overførte den tiltalte ligeledes 90.000 kroner til føromtalte kunde. Banken fandt det underligt, da den tiltalte via sit 14-dages lønnede job kun tjente omkring 2.000 kroner hver 14. dag.

Et andet eksempel var i 2016, hvor den nu tiltalte indsatte 275.000 kroner i kontanter og straks overførte dem til to andre konti.

Retssagen fortsætter tirsdag i Sermersooq Kredsret og varer frem til 9. maj.

Alle tiltalte nægter sig skyldige i hovedanklagerne.

LÆS OGSÅ Tiltalte brugte stillinger hos TELE-POST til at smugle hash

LÆS OGSÅ Kilovis af hash blev sendt med pakkepost

LÆS OGSÅ Tiltalte i stor hashsag tjente millioner