Mette Frederiksen erkender forbrydelser i Grønland, men lover ingen undskyldninger
Mette Frederiksen (S) lyttede tålmodigt i regnen onsdag aften, da en gruppe demonstranter fra spiralskandalen og sagen om de juridisk faderløse konfronterede den danske statsminister, der var i Nuuk i forbindelse med rigsmødet.
De ønsker en undskyldning fra den danske stat.
Og statsministeren erkendte også, at kolonihistorien har skabt ar på sjælen.
- Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er blevet begået nogle alvorlige forbrydelser og fejltrin i det dansk-grønlandske forhold gennem årene. Selvom vi selvfølgelig er et helt andet sted i dag, sagde statsministeren til de fremmødte demonstranter.
Både spiralskandalen og sagen om de juridiske faderløse er verserende sager, der ripper op i kolonihistorien mellem Grønland og Danmark.
Men om der kommer en undskyldning til de berørte parter, vil Mette Frederiksen ikke garantere.
- Det er ikke sådan, at der kommer en undskyldning for alle de fejltagelser, der er begået igennem tiden.
- Jeg synes, det har været rigtigt at give en undskyldning til eksperimentbørnene. Det gjorde jeg sidst, jeg var i Nuuk, og så er der nogle andre forløb, som vi også arbejder videre med, siger Mette Frederiksen til KNR.
Kan ikke redegøre for sagen
Sagen om de juridisk faderløse handler om de tusindvis af grønlandske børn, som ikke havde ret til at kende identiteten på deres far. Indtil 1974 var der ikke faderskabsforpligtigelse for børn født uden for ægteskab i Grønland.
Det var den danske stat, der var ansvarlige for lovgivningen. I Danmark har børn haft denne ret siden 1930’erne.
Og selvom Mette Frederiksen siger, at ”sagen berører mig dybt”, vil hun ikke sige, hvorvidt juridisk faderløse kan forvente en undskyldning.
- Der er noget jura her, som jeg ikke tror, jeg er den rette til at redegøre for. Jeg kan i hvert fald ikke, fordi det også er sådan noget i forhold til gamle arvesager, siger hun.
I februar måned valgte 26 juridisk faderløse at stævne den danske stat. De kræver 3.250.000 kr. i erstatning fra staten.
Sagen skal nu for retten, efter at den danske stat afviste erstatningskravet.
Traumatiserende spiralhistorier
Og endnu en sag er i gang.
For mindst 140 kvinder fra spiralskandalen ønsker en undskyldning og erstatning fra den danske stat.
De er blandt de tusindvis af grønlandske piger og kvinder, som fik opsat spiral i 1960’erne og 70’erne som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.
Flere af kvinderne har fortalt om traumatiserende spiraloplægninger, der skete uden deres eller deres forældres samtykke.
En af dem er Naja Lyberth, der onsdag appellerede statsministeren om at reagere på sagen.
- Jeg ved, at det er ting, der er svære at dele, så jeg er meget beæret over, at man vil tage sig tid til at fortælle mig nogle af de meget hårde personlige oplevelser, siger Mette Frederiksen.
Vil vente på udredning
Men før en eventuel undskyldning vil Mette Frederiksen vente på en udredning af spiralsagen, som netop er blevet sat i gang.
Den forventes at være klar om to år.
- Nu er der sat en udredning i gang, og vi kender slet ikke omfanget af det her endnu. Som en af de berørte sagde til demonstrationen, er det som en tsunami, der har ramt os.
- Jeg synes, vi skal have det hele frem i lyset. Så må vi tage stilling til, hvad vi gør på baggrund af det, siger hun.
Flere af de berørte er ældre i dag. Hvorfor vente med at give dem en undskyldning?
- Det, vi er blevet enige om, er at lave en udredning. Jeg vidste ikke, at det her var foregået med den systematik og i det omfang, som det er tilfældet. Derfor, synes jeg, det rigtige er at få udredningen i gang, siger Mette Frederiksen.
Formand for naalakkersuisut Múte B. Egede forsikrede onsdag demonstranterne om, at naalakkersuisut vil støtte dem i deres kamp.
- I har vores støtte i naalakkersuisut til det, I forsøger at opnå, sagde han.