Mette Frederiksen ansigt til ansigt med demonstranter: Jeg glemmer jer ikke

Statsminister Mette Frederiksen og formanden for Naalakkersuisut Múte B. Egede blev tirsdag aften mødt af demonstranter fra spiralskandalen og sagen om de juridisk faderløse. Her lovede den danske statsminister at tage hånd om sagerne.
Naja Lyberth, der var den første til at tale højt om at få spiral uden samtykke, talte tirsdag aften til den danske statsminister Mette Frederiksen (S). Foto © : Liv Almer/KNR
07. juni 2023 16:14

Med det sprudlende hav i baggrunden stimlede demonstranterne sammen på en række, da Mette Frederiksen og Múte B. Egede ankom til Hans Egedes Hus i Nuuk.

Godt 40 mennesker, som er en del af spiralskandalen og sagen om de juridisk faderløse, trodsede blæsten og stod tirsdag aften i over en time tålmodigt foran huset, hvor statsministeren skulle deltage i pressemøde i forbindelse med rigsmødet.

Naja Lyberth, der var den første til at tale højt om at få spiral uden samtykke, appellerede i en tale til Mette Frederiksen om at lytte til de berørte mennesker.

- Kære statsminister. Vi har brug for anerkendelse fra regeringen for det, vi har været udsat for, så vi kan komme videre. At I indrømmer, at den daværende regeringspolitik har handlet torturlignende uret mod os og handlet ulovligt i forhold til den lov, de selv har lavet, sagde Naja Lyberth.

Hvad handler sagerne om?

Spiralskandalen

  • Spiralsagen handler om tusindvis af spiraloplægninger på grønlandske kvinder i 1960’erne og 70’erne, der skete som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst. Flere af kvinderne har fortalt om traumatiserende spiraloplægninger, som hverken de eller deres forældre gav samtykke til.
  • 140 kvinder fra spiralsagen har nu allieret sig med advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater. De ønsker en undskyldning og erstatning fra den danske stat. Det oplyste advokaten i maj måned til KNR.

Sagen om de juridisk faderløse

  • Sagen om de juridisk faderløse handler om de tusindvis af grønlandske børn, som indtil 1974 ikke havde ret til at kende identiteten på deres far. Dengang var der ikke faderskabsforpligtigelse for børn født uden for ægteskab. En lovgivning som den danske stat var ansvarlig for, og en ret som danske børn har haft siden 1930’erne.
  • 26 juridisk faderløse har stævnet den danske stat og kræver samlet 3.250.000 kr. i erstatning.
  • Gruppen er også repræsenteret af advokat Mads Pramming.
  • I marts måned afviste den danske stat erstatningskravet. Sagen skal nu for retten.

Regeringslederne taler

Den overraskende kolde luft her i sommerens første måned var næsten symbolsk.

De to grupper fra spiralskandalen og sagen om de juridisk faderløse havde allieret sig i en fredelig demonstration i anledning af statsministerens besøg i Grønland.

De ønsker en undskyldning fra den danske regering og er utilfredse med regerings håndtering af sagerne, der har belastet forholdet mellem den danske regering og naalakkersuisut.

Der kom dog ingen undskyldning fra statsminister Mette Frederiksen. Til gengæld fik de fremmødte en tak for deres mod til at stille sig frem. Samtidig lovede hun, at man ikke ville glemme sagerne, og at der ville blive taget hånd om dem:

- Det bliver ikke mere sårbart. Enten er det generationen før eller generationerne efter, som I har mistet og talt om i dag. Jeg ved godt, det er svært og berør jer dybt. Det rører også mig dybt. Så tusind tak, og jeg glemmer ikke. Det lover jeg, sagde Mette Frederiksen.

Formand for naalakkersuisut Múte Bourup Egede takkede også de fremmødte for at tale højt om det, de har været igennem. Samtidig gjorde han det klart, at naalakkersuisut vil støtte dem i deres kamp for retfærdighed:

- Tak fordi I deler de grusomme oplevelser, I har været igennem. Og I har vores støtte i naalakkersuisut til det, I forsøger at opnå, sagde han.

Statsministeren Mette Frederiksen (S) og formanden for naalakkersuisut Múte B. Egede (IA) lytter til en tale af Klaus Frederiksen, der er en af de juridisk faderløse. Foto © : KNR

Manglende ligeværdighed

Uullat Bach, der er medarrangør af demonstrationen, er både en del af spiralskandalen og juridisk faderløs.

Hun var 15 år, da hun fik fjernet en spiral i 1975, som hun ikke selv havde valgt, at hun skulle have lagt op. Dermed var hun en af de tusindvis af grønlandske piger og kvinder, som fik oplagt spiral som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.

- Mette Frederiksen skal vide, at vi har manglet ligeværdighed mellem grønlændere og danskere. Det er derfor, vi har været udsat for de her sager, siger Uullat Bach.

Uullat Bach er også en af de 26 juridisk faderløse, der i marts måned fik afvist deres krav om erstatning fra den danske stat. De krævede samlet 3.250.000 kr.

- Mit ønske er, at den danske stat anerkender det, der er sket og accepterer vores krav om en undskyldning og erstatning, siger hun.

Det gør stadig ondt

En anden af de fremmødte er 57-årige Arnaq Johansen, der fik opsat spiral i 1978, da hun var 12 år gammel. Det var en dansk læge i Upernavik, hvor hun er fra, der opsatte spiralen.

- Jeg er mødt op til demonstrationen, fordi jeg synes alle skal høre, hvad jeg har oplevet, og at jeg ikke er den eneste, siger hun.

Arnaq Johansen husker ikke, hvem der gav hende besked på at få opsat spiral. Men et samtykke fra hende selv var der i hvert fald ikke.

Derimod har spiralen sat sig som et traume i hendes krop. Først for et halvt år siden satte hun for første gang ord på spiraloplevelsen.

- Det er hårdt, og det gør stadigvæk ondt, når jeg fortæller om det, siger Arnaq Johansen.

Hjertet med i politik

Klaus Frederiksen var den første til at gribe megafonen og tale til statsministeren. Han er talsperson for gruppen af juridisk faderløse, der ønsker erstatning fra staten.

- Sammen med kvinderne fra spiralskandalen er vi en del af den danske stats fejlslagne eksperimenter, sagde han i talen til Mette Frederiksen.

Dernæst var det Naja Lyberth, der tog ordet.

- Jeg vil tale til dig fra kvinde til kvinde og til dig som statsminister indenfor rigsfællesskabet. Fordi jeg ved, at du har hjertet med i din politik som den første statsminister, der har givet eksperimentbørnene en officiel undskyldning for daværende regerings brud på menneskerettigheder, sagde hun.

Inden de to statsledere fortsatte rigsmødet i Hans Egedes Hus, stimlede de sammen med demonstranterne op på række. Hånd i hånd holdt de et minuts stilhed til ære for de berørte fra de to sager.

Og for Klaus Frederiksen gav det et nyt håb om, at der alligevel falder en undskyldning og erstatning af fra den danske stat.

- Jeg bemærkede, at hun sagde, at der er sket forbrydelser. Det er et stort fra en statsminister til os juridisk faderløse og de kvinder, der er ramt af spiralskandalen, siger han.

Arnaq Johansen (tv.) fik opsat spiral som 12-årig. Den har sat sig som et traume gennem hendes liv og derfor håber hun nu på at få en undskyldning og erstatning fra den danske stat. Foto © : KNR