Mineraljagt for amatørgeologer er skudt i gang

Nu er det igen blevet tid til at kigge sig om i naturen efter spændende eller mærkværdige sten, for dette års førstepræmie til Ujarassiorit skal findes.
Ujarassiorit-konkurrencen er et forsøg på at vække den grønlandske befolknings interesse for geologi. Foto © : KNR / Paalu Møller
26. juli 2024 16:59

Står du og mangler 50.000 skattefri kroner, og har du en evne til at finde særlige sten og mineraler i naturen?

Så kan du være den heldige vinder af dette års landsdækkende mineraljagt for amatørgeologer.

Der er stor interesse for den traditionsrige konkurrence Ujarassiorit herhjemme, hvor næsten 30.000 stenprøver siden 1989 er blevet indsendt i håbet om at vinde førstepræmien.

Der er pengepræmier for i alt 100.000 kroner på højkant, hvoraf 50.000 kroner går til den med den bedste prøve. Det skriver Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling i en pressemeddelelse.

I et interview til KNR tidligere på året forklarede Pele Tobiasen, der er geolog ved Departementet for Råstoffer, at den store pengepræmie skal motivere flest muligt til at kigge efter spændende sten og indsende prøver.

Med Ujarassiorit håber man nemlig, at den grønlandske befolkning får interesse for geologi, og at kendskab til den lokale geologi kan være med til at fremme mineralefterforskningen herhjemme. 

- Geologi er vigtig, da den giver os viden om, hvor vi kan finde de råstoffer, som er grundlaget for vores moderne livsstil. Vi er afhængig af en stor vifte grundstoffer, som for eksempel bruges i vores smartphones, sagde Pele Tobiasen.

Deadline 1. november

Kun amatørgeologer med folkeregisteradresse i Grønland kan deltage i konkurrencen.

Stenprøverne skal komme fra Grønland, og kun prøver med nøjagtigt angivet findested kan modtage præmier. Desuden bør du sørge for, at der kun er én stenprøve af knytnævestørrelse per prøve-kasse.

Tidligere vindere af Ujarassiorit

2023: Peter Alaufesen, rustet breccia, fundet syd for Aqisserniaq

2022: Malu Ravn, magmatisk bjergart fundet ved Qaqortukuluup Tasiusaata Qinnguata kuua.

2021: Ludvig Noahsen, magmatisk bjergart fundet på Avalleq-øen nær Narsamijit.

På posthusene ligger der forsendelsesmateriale samt en formular, som skal udfyldes med navn og adresse. Forsendelsen er gratis.

For at kunne være med i dette års Ujarassiorit, skal råstofsdepartementet have modtaget prøven inden 1. november 2024.