Ny flyrute åbner mellem København og Kangerlussuaq

Om få måneder flyver atlantflyene udenom Kangerlussuaq, når den nye lufthavn åbner i Nuuk. Men næste år starter Air Greenland alligevel en en ny rute med to afgange om ugen.
Timmisartut tulleriiaaleraangamik kangerlussuaq inuttuutut misinnarsisarpoq
Det er Jet time, der skal flyve den nye rute næste år. Foto © : Pilutaq levisen
Skrevet af Christine Hyldal
16. juli 2024 11:31

28. november åbner den nye lufthavn i Nuuk. Så fra den dag flyver atlantflyene til hovedstaden i stedet for til Kangerlussuaq.

Men de store fly kommer alligevel ikke til at holde sig helt væk fra den midtgrønlandske bygd. Fra marts til oktober bliver der nemlig to ugentlige flyvninger mellem Kangerlussuaq og København, fordi Air Greenland har lavet et samarbejde med Albatros Arctic Circle.

- Kangerlussuaq er en populær destination med omkring 10.000 turister årligt. De kombinerer et ophold i Kangerlussuaq før eller efter deres rejse i Midt- eller Nordgrønland, skriver Air Greenland i en pressemeddelelse.

Turistvirksomheden Albatros Arctic Circle er en af Kangerlussuaqs største arbejdsgivere med omkring 100 medarbejdere. Direktør Jørgen Larsen har arbejdet med turismeudviklingen i Kangerlussuaq siden begyndelsen af 00’erne, og han er ikke overraskende lettet over, at bygden får en direkte flyforbindelse til og fra København.

- Kangerlussuaq er et vigtigt sted for alle, som arbejder og lever her. Med aftalen sikrer vi, at livet i bygden forsat kan bevares og udvikle sig. Vi har brugt mange kræfter på at italesætte dens vigtighed da det er landets næststørste turistdestination, siger han i pressemeddelelsen.

Flyver mandag og torsdag

Den nye rute åbner 17.marts 2025 og er åben til 16. oktober 2025.

Det er Jet time, der skal flyve den. 


Hver mandag letter flyet klokken16.30 fra København for at lande i Kangerlussuaq klokken 18.20 lokal tid. Derefter flyver det videre til Nuuk.

Næste morgen letter det fra Nuuk mod Kangerlussuaq klokken 07.45, og efter et kort stop sætter det kursen mod København. 

Hver torsdag gentages samme flyveprogram. Dog med den forskel, at der er afgang til Kangerlussuaq klokken 19.30 og efter et kort stop videre flyvning til København klokken 20.55. 

Forsinkede lufthavne i Qaqortoq og Ilulissat

Sidste år i april blev naalakkersuisut og den danske regering enige om, at lufthavnen i Kangerlussuaq fortsat er ejet og drevet af Grønland, når atlantflyene rykker til  Nuuk 28. november.

I 2026 skal atlantflyene også flyve til og fra Ilulissat.

Lufthavnen i Qaqortoq står også færdig i 2026, fortæller direktøren. Både i Ilulissat og Qaqortoq er anlægsarbejdet blevet forsinket.