Forsvaret skal betale for at bruge lufthavn i Kangerlussuaq i tre år
I de næste tre år må Forsvaret punge ud for at bruge lufthavnen i Kangerlussuaq.
Det oplyser den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Grønlandsudvalget i Folketinget efter et spørgsmål fra folketingsmedlem Aaja Chemnitz fra IA.
- På den baggrund er der udarbejdet en treårig midlertidig aftale om vilkårene for Forsvarets betaling for fortsat brug af den grønlandske lufthavn, står der i svaret.
Aftalen er blevet indgået i juni mellem naalakkersuisut og den danske regering og er altså foreløbig. Den kan således forlænges eller ændres, hvis parterne er enige om det.
For at den kan træde i kraft, skal Finansudvalget i Folketinget først godkende den senere i år.
Det fremgår ikke af svaret fra den danske forsvarsminister, hvor stort et beløb Danmark skal betale for at bruge lufthavnen i Kangerlussuaq.
Mere militær aktivitet i Kangerlussuaq
Sidste år i april blev naalakkersuisut og den danske regering enige om, at lufthavnen i Kangerlussuaq fortsat er ejet og drevet af Grønland, når atlantflyene rykker til Nuuk 28. november. I 2026 skal de også flyve til og fra Ilulissat.
Civile fly skal stadig kunne lette og lande i Kangerlussuaq under Mittarfeqarfiits ansvar.
Med aftalen fik Forsvaret dog ret til stadig at bruge landingsbanen, både af dansk og amerikansk forsvar, ligesom Forsvaret også fik til opgave at renovere den hårdt trængte landingsbane.
I maj meddelte den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen under et besøg ved den nyåbnede beredskabsuddannelse i Kangerlussuaq, at han også ønsker at styrke kongerigets aktiviteter i bygden.
- Det er af afgørende sikkerhedspolitisk betydning, at vi styrker Forsvarets opgaveløsning i Grønland og Kangerlussuaq. Derfor ser regeringen bl.a. på at styrke Arktisk Kommandos tilstedeværelse i Kangerlussuaq, udtalte han i en pressemeddelelse.
I samme pressemeddelelse sagde naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S), at hun ser frem til de kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig.
Det forventes, at der efter sommerferien bliver indgået en endelig aftale for Forsvarets tilstedeværelse i Arktis frem til 2033.