Lagmand Aksel V. Johannesen, statsminister Lars Løkke Rasmussen og formand for naalakkersuisut, Kim Kielsen, på vej til pressemøde efter selve rigsmødet, som fandt sted i det lille skur i baggrunden. Foto: Simon Uldum

Rigsmøde: Mere viden om rigsfællesskabet, større frihed og oprydning i Færingehavn

’Positivt, ærligt og konstruktivt’, kaldte både formanden for naalakkersuisut, statsministeren og lagmanden tirsdagens rigsmøde i et lille strandskur på Færøerne, hvor en håndfuld emner kom på bordet

Det hele ’glider bedre og bedre’ i møderne mellem Kim Kielsen, Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen, sagde Kielsen på pressemødet umiddelbart efter rigsmødet.

De tre herrer har efterhånden holdt en stribe rigsmøder sammen, hvor kendskabet og respekten for hinanden er blevet mere tydelig, påpegede han.

Og det samme bør ske blandt unge i Grønland, Færøerne og Danmark, som skal kende mere til hinanden og landenes historie og kultur, mener de tre regeringschefer, der har aftalt, at landene sammen skal udarbejde et program, som skal skabe større kendskab internt i rigsfællesskabet.

LÆS OGSÅ Danskere er ’privilegerede uvidende’ om Grønland

- Man vender jo beriget og glad hjem, når man har været på Færøerne, og det kunne man godt unde nogle flere. I det hele taget tror jeg, at det kunne være godt for ikke mindst for vores unge på Færøerne, i Grønland og i Danmark fik en større kendskab til hinanden, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen på pressemødet efter rigsmødet.

Hvad programmet konkret skal indeholde er endnu uvist. Men idéen er at lade hvert land stå for en del af vidensprogrammet.  Embedsfolk skal nu drøfte formen på programmet, ind til de tre politikere mødes i oktober ved Nordisk Råds Session

Ingen konklusion på større udenrigspolitisk frihed

Også udenrigspolitisk ønsker især Kielsen og Johannesen, at der bliver bedre kendskab – og frem for alt større frihed – for Grønland og Færøerne til at handle selvstændigt.

LÆS OGSÅ Vi skal forny rigsfællesskabet

Siden rigsmødet i Danmark i 2017 har embedsmænd fra de tre lande undersøgt den såkaldte DFG-ordning (ordning mellem Danmark, Færøerne og Grønland, red.), som fastsætter rammerne for rigsfællesskabets stemme på den internationale scene. Undersøgelsen er ikke færdig, oplyser Løkke.

Men den vil blive taget op til oktober, hvor de tre regeringschefer mødes igen i anledningen af Nordisk Råds møde.

- Der har været situationer – og kan opstå situationer – hvor der er krydsene interesser mellem vores tre respektive lande. Der kan også være situationer, hvor Danmark agerer som medlem af EU, hvor det i den sammenhæng er Grønland og Færøerne, som er rigsfællesskabet Danmark, hvor der er krydsende interesser mellem Færøerne og Grønland. Og det skal vi se, om ikke vi kan modernisere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Færingehavn: Lagting venter på udspil fra Selvstyret

På mødet drøftede særligt Kim Kielsen og Færøernes Lagmand, Aksel V. Johannesen, en hensigtserklæring fra 2016, hvor Færøerne påtog sig ansvaret for at rydde op efter landets tidligere fiskerianlæg, Færingehavn, syd for Nuuk.

I maj understrede en rapport fra Landsverk, som er Færøernes offentlige institution for bygninger, anlæg og infrastruktur, at intet materielt er værd at bevare i Færingehavn. I stedet bør stedet ryddes totalt.

LÆS OGSÅ Riv Færingehavn ned

Færøernes Lagting skal bevilge pengene til oprydningen, men her venter man i øjeblikket på et udspil fra Selvstyrets Departementet for Miljø og Natur om, hvilken model for oprydningen, som Selvstyret ønsker, oplyser lagmand Aksel V. Johannensen.

Oprydningen ske ud fra de standarder, som Grønland fastsætter, oplyser Kim Kielsen.

Andre emner, som regeringscheferne kort berørte, var Færøernes ønske om at blive medlem af Nordisk Råd, forhandlinger på vegne af Grønland med Storbritannien efter Brexit og udenlandske investeringer i infrastruktur.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt