Udvalg: Riv Færingehavn ned

Den gamle færøske fiskeristation Færingehavn syd for Nuuk er så forfalden, at den ikke er værd at bevare, viser ny rapport.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
22. maj 2018 06:53

Den kommer efter et færøsk udvalg af specialister sidste år besøgte Færingehavn for at kortlægge situationen for bygninger og materielt udstyr i den efterladte færøske fiskeristation A/S Nordafar.

LÆS OGSÅ Færingehavn gøres klar til oprydning

Undersøgelsesudvalget brugte 11 dage i maj sidste år på at besigtige og registrere de mange bygninger. Nu ligger der en rapport og konklusionen er klar:

Nordafar er ved at falde fra hinanden - og i havet.

Faktaboks:
Undersøgelsen skete som led i en aftale fra 2007 om, at Færøerne ville rydde op i Færingehavn og øvrige nedlagte færøske fiskeristationer.
I 2016 mindede formand for naalakkersuisut Kim Kielsen sin færøske kollega Aksel V. Johannesen om aftalen. Herefter kom der skred i undersøgelserne.

Risikabelt at færdes i

Faktisk er det ikke uden fare at bevæge sig rundt i de forladte bygninger, påpeger et af medlemmerne af undersøgelsesudvalget:

- Nogle af dem (bygningerne, red.) er i så dårlig stand, at de er direkte farlige at bevæge sig rundt i, siger arkitekt Bárdur Dam í Baianstuvo til KNR.

Han er ansat i Landsverk, som er Færøernes offentlige institution for bygninger, anlæg og infrastruktur og er som arkitekt fascineret af Færingehavn og dets historie.

- Hele eksistensberettigelsen holdt op gennem firserne, og så bliver det nærmest sådan en spøgelsesby. Og der er noget fascinerende over en spøgelsesby, siger arkitekten.

Millionudgifter

Ifølge rapporten er det uvist, hvor meget det vil koste at delvist bevare de historiske bygninger.

Men udgifterne for at rive ned og fjerne dem udgør mellem 23 og helt op til 57 millioner kroner, alt afhængig af hvilken model, de færøske politikere vælger.

LÆS OGSÅ Færøerne vil finde penge til oprydning af Færingehavn

Netop fordi bygningerne er så forfaldne, anbefaler udvalget at rive bygningerne ned, sortere det, afbrænde materiale i saltsiloen, - og siger Bárdur Dam í Baianstuvo:

- Hvis der var noget der er værd at bruge, kan folk der vil have det, afhente det. Det var vores forslag. Og hvis det kan lade sig gøre kan man deponere det. Det er så vores anbefaling.

Ifølge rapporten vil dét forslag - kaldet løsningsmodel D - koste omkring 22,7 millioner kroner.

Lagting venter på Grønland

Det er nu op til det færøske Lagting at beslutte, hvad man vil gøre. Ifølge lagmand Aksel V. Johannesen venter Færøerne på et udspil fra Grønland, skriver Det Færøske Nyhedsbureau.

Rapporten er også blevet tilsendt for Selvstyrets Departementet for Miljø og Natur, men er endnu ikke behandlet politisk.
- Vi prioriterer den højt, og er i gang med at studere den færøske rapport nærmere, siger departementschef Mette Skarregaard til KNR.