Medie: Forfalsket brev fra Ane Lone Bagger er en del af fake news-angreb

Et forfalsket brev fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Ane Lone Bagger cirkulerer på de sociale medier med det formål skabe splittelse i Rigsfællesskabet og i forholdet mellem Danmark og USA. Det skriver Politiken.
Det forfalskede brev, som er dukket op på de sociale medier Reddit og Indybay. Foto © : Indybay
11. november 2019 19:44

I et brev til den amerikanske senator Tom Cotton, beder naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, om flere penge til at afholde en folkeafstemning om Grønlands løsrivelse fra Danmark.

- Jeg beder dig om hjælp til at løse dette forhold på højeste niveau, hedder det i brevet.

Men brevet er falsk. Det er godt nok skrevet på Naalakkersuisuts brevpapir med Ane-Lone Baggers underskrift, men det er et falsum. Ane Lone Bagger vil ikke kommentere brevet, men Departement for Udenrigsanliggender oplyser til Politiken, at brevet er falsk.

Og det bekræfter departementchef i Departementet for Udenrigsanliggender, Kenneth Høegh, overfor KNR: 

- Det er et falsum. Andet er der ikke at sige, siger han og fastslår, at hans departement ikke har yderligere kommentarer. 

I brevet står der også, at Naalakkersuisut i samarbejde med USA arbejder på at afholde en afstemning om Grønlands selvstændighed hurtigst muligt. Grønland skal derefter blive et "organiseret alliancefrit territorie".

LÆS OGSÅ Medie: Trump har sendt Pompeos bulldog til Grønland

Ifølge flere eksperter, som Politiken har talt med, er formålet med brevet, at skabe splittelse mellem Danmark og Grønland og mellem Danmark og USA:

- Fake news og desinformation plejer at foregå mere subtilt. Det her er særdeles groft – man bruger en falsk underskrift og brevpapir. Det er meget meget groft set i forhold til normale standarder, siger major og militæranalytiker Steen Kjærgaard fra Forsvarsakademiet til Politiken.

Det falske brev er ifølge Politiken dukket op de sociale medier Reddit og Indybay.

Foto © : Indybay
Foto: Indybay

 

Den sidste tid har ikke skortet på charmebesøg fra USA på verdens største ø.

Amerikanere på charmetogt

I oktober var var den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (Soc) i Nuuk for at mødes med naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger (S) - og på præcis samme tidspunkt landede en amerikansk embedsmand ved navn Thomas Ulrich Brechbuhl også i Nuuk.  Med sig havde han den amerikanske ambassadør Carla Sands og en delegation bestående af personer fra det amerikanske forsvarsministerium og fra USAs nationale sikkerhedsråd.

LÆS OGSÅ Grønland i stormagters spotlight: Det kan vi få ud af det

Thomas Ulrich Brechbuhl er ikke kendt af ret mange i den brede offentlighed. Men ifølge Berlingske anses han for at være manden, der sørger for, at Trumps og den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeos, udenrigspolitik bliver gennemført.

Også den øverstkommanderende for den amerikanske kystvagt, admiral Karl Schultz, besøgte Grønland i sidste måned. 

LÆS OGSÅ Højtstående amerikansk admiral besøger Grønland

Ifølge en pressemeddelelse fra den amerikanske ambassade i Danmark skulle admiral Karl Schultz mødes med flere grønlandske topembedsmænd, og formålet med besøget var at forbedre samarbejde mellem USA, kongeriget og Grønland.

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har også besøgt Grønland flere gange i år, og det er også kommet frem, at amerikanerne har planer om at øge deres repræsentation i Grønland fra en til syv medarbejdere i 2020.

Oven i det har præsident Donald Trump også luftet tanker om at købe Grønland, hvilket dog blev afvist af formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen og statsminister Mette Frederiksen.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, annoncerede også et besøg i Grønland i foråret. Det blev dog aflyst kort før det skulle finde sted.