Højtstående amerikansk admiral besøger Grønland

USA fortsætter sin charmeoffensiv overfor Grønland med et besøg fra den øverstkommanderende i den amerikanske kystvagt.
Admiral Karl Shultz skal blandt andet mødes med embedsfolk fra Selvstyret, politimesteren og lederen af Arktisk Kommando. Foto © : US Embassy Canada [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]
Skrevet af Thomas Munk Veirum
11. oktober 2019 11:26

Øverstkommanderende for den amerikanske kystvagt, admiral Karl Schultz, besøger Grønland i slutningen af næste uge for at diskutere samarbejde med grønlandske og danske embedsmænd.

Ifølge en pressemeddelelse fra den amerikanske ambassade i Danmark skal admiral Karl Schultz mødes med flere grønlandske topembedsmænd, og formålet med besøget er at forbedre samarbejde mellem USA, kongeriget og Grønland.

LÆS OGSÅ Grønland i stormagters spotlight: Det kan vi få ud af det

- Kystvagten må alliere sig med andre nationer for at holde den arktiske region sikker og velstående, siger Karl Shultz.

Besøget fra den højtstående officer kommer i forlængelse af en lang række andre udmeldinger og tiltag fra USA om og i Grønland.

Et led i en større charmeoffensiv

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har besøgt Grønland flere gange i år, og det er også kommet frem, at amerikanerne har planer om at øge deres repræsentation i Grønland fra en til syv medarbejdere i 2020.

Oven i det har præsident Donald Trump også luftet tanker om at købe Grønland, hvilket dog blev afvist af formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen og statsminister Mette Frederiksen.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, annoncerede også et besøg i Grønland i foråret. Det blev dog aflyst kort før det skulle finde sted.

LÆS OGSÅ Forskere efterlyser: Grønland skal lave sin egen arktiske strategi

Karl Schultz skal blandt andet mødes med Jørgen Isak Olsen, departementschef i Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, og Mette Skarregaard Pedersen, der er departementschef i Departementet for Natur og Miljø og formand for Beredskabskommissionen.

Admiralen skal også mødes med politimester Bjørn Tegner Bay og generalmajor Kim Jørgensen, der leder Arktisk Kommando.