Martin Breum: Stillingen som arktisk ambassadør er stadig ubesat

Ifølge journalist og forfatter Martin Breum er den udnævnte arktiske ambassadør blevet ansat som kontorchef.
Den danske diplomat Tobias Elling Rehfeld kan slet ikke kalde sig arktisk ambassadør alligevel, siger journalist og forfatter Martin Breum.
Skrevet af Thor Bill
04. september 2023 17:03

Det vakte hård kritik fra flere sider, da Danmark i foråret udnævnte danske Tobias Elling Rehfeld til ny arktisk ambassadør. 

Men nu lader det til, at den danske diplomat slet ikke kan kalde sig arktisk ambassadør alligevel. Det peger journalist og forfatter til flere bøger om rigsfællesskabet, Martin Breum, på i dag. 

- Som jeg forstår det, så er der kommet en ny kontorchef, der hedder Tobias Elling Rehfeldt, i afdelingen for Arktis og Nordamerika i det danske udenrigsministerium. Så den nye mand er trådt til. Og han løser en lang række af de opgaver, som den gamle ambassadør løste, men han har bare endnu ikke fået titlen som arktisk ambassadør, siger Martin Breum til KNR.

I det danske udenrigsministeriums telefonbog står Tobias Elling Rehfeld da også listet som kontorchef. 

- Han arbejder altså, så vidt jeg kan forstå, som kontorchef i Udenrigsministeriet, ligesom den gamle arktiske ambassadør gjorde. Og han har også kontakt til Departementet for Udenrigsanliggender i Nuuk. Så arbejdet forsætter mellem Grønland og Danmark. Men selve denne særlige post som arktisk ambassadør for Kongeriget Danmark, den er i øjeblikket ikke besat. I hvert fald ikke af Tobias Elling Rehfeld endnu, siger Martin Breum. 

Fortsat dialog om ambassadørrollen

Ifølge Martin Breum er der forsat forhandlinger mellem Grønland og Danmark om, præcist hvilken rolle den arktiske ambassadør skal spille i fremtiden. Blandt andet hvordan man skal fordele ansvaret og retten til at tale ved internationale møder på rigsfællesskabets vegne. 

Og her kan det være relevant at se et par år frem. I 2025 skal Kongeriget Danmark, altså Grønland, Færøerne og Danmark i fællesskab, indtage formandskabet i Det Arktiske Råd. Og i den forbindelse kan det have stor betydning, hvem der sidder som arktisk ambassadør, siger Martin Breum. 

Hvad laver den arktiske ambassadør?

Den arktiske ambassadør er en kontorchefstilling i Udenrigsministeriet i København, hvor personen står i spidsen for kontoret for Arktis og Nordamerika.

Ambassadøren har desuden til opgave at koordinere Kongerigets fælles udenrigspolitik med Færøerne og Grønland og forholdet til USA og Canada.

Personen er også ansvarlig for at repræsentere rigsfællesskabet i Arktisk Råds møder på embedsmandsniveau.

Siden 2012 har følgende personer siddet på posten:

Klavs A. Holm  (2012 - 2013)

Erik Vilstrup Lorenzen (2013 - 2016)

Hanne Fugl Eskjær (2016 - 2019) 

Thomas Winkler (2019 - 2023)

2023?

- I den sammenhæng bliver det jo vigtigt, hvem der egentlig skal gå forrest ind i lokalet, og hvem der bliver talsmand og forhandlingsleder for de tre dele af rigsfællesskabet. Og her kan man jo godt forestille sig, at Grønland har nogle særlige interesser. I Nuuk har man jo fastholdt, at den arktiske ambassadør skal være en person med rødder i Grønland. Og den knude har man ikke løst endnu, siger han. 

Kan tage lang tid

Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), har tidligere afvist grønlandsk indflydelse på valget af ambassadør. Men efter sommerens rigsmøde i Nuuk var der nye toner fra de danske politikere. 

Her åbnede den danske statsminister, Mette Frederiksen (A), op for muligheden for, at debatten om den arktiske ambassadør skulle forsætte.

Også Lars Løkke Rasmussen bekræftede, at man ville arbejde videre på en løsning, "hvor Grønland også i egen ret har en stærk repræsentant"

Fra det danske udenrigsministerium lyder det, at dialogen om posten som arktisk ambassadør stadig er stadig i gang. 

Ifølge Martin Breum er der en konkret model på bordet, som man forhandler ud fra. Men det kan tage lang tid endnu, mener han.

- Det er jo på ministerplan, der her. Det er Vivian Motzfeldt som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og Lars Løkke Rasmussen som udenrigsminister for Danmark, der i sidste ende skal blive enige om det her, siger han.