Múte B. Egedes besked til Blinken: Hvis I vil noget i Arktis, kommer I ikke uden om os

Grønlands samarbejde med USA bliver bedre i fremtiden, lover Múte B. Egede.
Blinken i helikopter over indlandsisen sammen med Múte B. Egede og Pele Broberg, der foreviger øjeblikket. Foto © : Scanpix
21. maj 2021 05:41

For mindre end år siden åbnede USA igen et konsulat i Nuuk.

Og i april sidste år annoncerede amerikanerne, at de ville sende 83 millioner kroner til Grønland – penge, som skal bruges til uddannelse, turisme og råstoffer - i samarbejde med amerikanske konsulenter. 

I går kom den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken så på besøg i Kangerlussuaq i fem timer.

Blinkens besøg

Den amerikanske udenrigsminister brugte fem timer i Kangerlussuaq i går.

Sammen med Pele Broberg, Múte B. Egede og udenrigsminister Jeppe Kofod var han på helikoptertur over indlandsisen og på udflugt til Black Ridge.

Besøget endte med et pressemøde. 

Blinken ankom direkte fra møde i Arktisk Råd i Reykjavik. 

I mandags var han i København, hvor han også mødtes med blandt andet Pele Broberg. 

Her gav han corona-albuehilsen til Múte B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut og Pele Broberg (N), der er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, handel, klima og erhverv. 

 

LÆS OGSÅ Blinken efter helikoptertur over isen: Klimaforandringerne er alarmerende 

Og det var en glad Múte B. Egede, som efter mødet var superoptimistisk i forhold til USA.

- Efter mødet i dag har vi lagt et grundlag for et bedre samarbejde i fremtiden med USA. Det skal udvikles med de værdier, som det grønlandske folk har og som USA også har, siger han.

Den skarpe sten i skoen

Blinkens besøg kom der ingen politiske aftaler ud af – det var gode hensigtserklæringer og bakken hinanden op i, at Grønland og USA er vigtige partnere. 

En rigtig skarp sten i skoen i det grønlandsk-amerikanske forhold er servicekontrakten på Pituffik. Og den blev der også pillet ved under besøget. 

 

Foto © : Scanpix

Antony Blinken i Kangerlussuaq. Foto: Scanpix 

 

Servicekontrakten har været en politisk varm kartoffel siden 2014, hvor USA besluttede at give kontrakten, der er milliarder af kroner værd, til et amerikansk selskab.

LÆS OGSÅ Video og billeder: Blinken ankommer til Kangerlussuaq

Det betyder, at et amerikansk selskab nu står for rengøring, byggeri, drift af kantine og så videre af basen. 

Inden den kontroversielle beslutning om at give kontrakten til et amerikansk selskab, havde det dansk/grønlandske selskab Greenland Contractors haft kontrakten i 46 år.

Den indbragte hvert år omkring 200 millioner kroner til den grønlandske landskasse. Den amerikanske beslutning om at stoppe samarbejdet med Greenland Contractors skabte både utilfredshed i Grønland og Danmark, og sagen endte endda i retten.

Intet om os uden os

Men i oktober sidste år lavede Grønland, Danmark og USA en ny aftale, hvor der står, at servicekontrakten i fremtiden skal gå til et selskab, der har base i Grønland.

- Vi sagde klart til amerikanerne i dag, at når man vil være i Arktis, kan man ikke komme uden om Grønland, siger Múte B. Egede. 

LÆS OGSÅ Pele Broberg: Blinken skal forstå, at vi ikke er Danmark

- Hvis man gerne vil agere og være med i udviklingen, så kommer man ikke uden om os. Intet om os, uden os, var budskabet, vi kom med. Og hvis man gerne vil være en del af et tæt samarbejde med Grønland, så skal vi også have gavn af det.

Og nu er striden om servicekontrakten fortid, mener formanden for Naalakkersuisut.

- Ud fra mødet har vi lagt et grundlag for et fremtidigt bedre samarbejde med USA end de seneste 80 års samarbejde.