Blinken efter helikoptertur over isen: Klimaforandringerne er alarmerende 

Grønlands fjorde, fjelde og is er en kraftig påmindelse om omfanget og hastigheden af  klimakrisen, siger den amerikanske udenrigsminister i Kangerlussuaq.
Fem timer i Grønland blev afsluttet med pressemøde. Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
20. maj 2021 18:04

Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken sluttede sit fem timer lange besøg i Kangerlussuaq med en tur i helikopter over indlandsisen og et pressemøde. 

Pressemødet blev holdt i Air Greenlands hangar, og her sad Blinken mellem Múte B. Egede (IA), formand for Naalakkersuisut, Pele Broberg (N), naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og klima og den danske udenrigsminister Jeppe Kofod.

LÆS OGSÅ Video og billeder: Blinken ankommer til Kangerlussuaq

Grønland er det niende land i verden, som får besøg af Antony Blinken efter Biden og hans administration blev indsat i 20. januar. 

- Jeg er her, fordi vi har et stærkt bånd med Grønland. Vi arbejder tæt sammen og det skal vi også gøre i fremtiden, sagde Blinken. 

- Derfor åbnede vi igen vores konsulat i Nuuk efter næsten 70 års pause. Vi arbejder tæt sammen om uddannelse, turisme, forskning, energi og råstoffer til bæredygtig turisme.   

- Grønlands fjorde, fjelde og is er en kraftig påmindelse om omfanget og hastigheden af  klimakrisen. Det var noget, jeg havde muligheden for at se med mine egne øjne sammen med mine kollegaer, da vi fløj hen over isen i dag. Vi kunne se, hvordan isen forsvinder i et alarmerende tempo som et resultat af global opvarmning.

 

Foto © : Scanpix

 

Før helikopterturen var Antony Blinken på udflugt til udsigtspunkt Black Ridge sammen med Pele Broberg, Múte B. Egede og Jeppe Kofod.

Forsker på fjeldet

Her mødte de forsker Mie Hylstofte Sisclau Winding fra Klima Centeret, der også fortalte om klimaforandringer i Grønland. Men det var fra udsigten over isen, som bliver mindre og mindre, at forandringerne for alvor blev synlige for den amerikanske udenrigsminister. 

- Det går alarmerende hurtigt. Folk i Grønland ved det jo. Og de har set, hvordan de stigende temperaturer forandrer deres land. Nu har vi mulighed for ikke bare at tale om det og læse om det -  men til at se det. Og så bliver de meget overbevisende, sagde Antony Blinken. 

 

Foto © : Scanpix

 

De udtalelser står i skarp kontrast til den tidligere amerikanske regering: Her var der en præsident, som for to år siden ville købe Grønland og som trak USA ud af internationale aftaler - blandt andet klimaaftalen fra Paris i 2015.

Den trak Trump USA ud af i 2017 - men Antony Blinkens chef Joe Biden sagde allerede inden, han blev valgt, at USA igen vil tilslutte sig aftalen. Og det takkede Múte B. Egede ham for.

Håber at Biden kommer

Hvorfor vil USA besøge Grønland som et af de første lande i verden?

- Det vigtige i at komme her i dag var for at demonstrere, at vi ser vores forhold som et partnerskab. Vi har fælles interesser og værdier i en tid, hvor verden er mere kompliceret og udfordrende end den nogensinde har været. Det er vigtigt at understrege vores alliancer og partnerskaber med lande, der deler vores interesser og værdier, og det er derfor, vi har forsøgt at  gøre vores relationer dybere her i Grønland.

Det håber Múte B. Egede også.

- Besøget i dag et tegn på det næste step i vores forhold, sagde han til Antony Blinken.

- Jeg glæder mig til at se dig igen - og måske også din præsident i de kommende fire år.