Video og billeder: Blinken ankommer til Kangerlussuaq

- Den danske udenrigsminister har kaldt ham Tony, så måske vi også skulle give ham et grønlandsk navn – Antuut. Antuut er kommet til Grønland, for at vise grønlænderne, at han er venligt stemt, siger Lars-Emil Johansen.
Skrevet af Christine Hyldal
20. maj 2021 14:21

Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken er ankommet til Kangerlussuaq. 

Her skal være i bare fem timer, inden han rejser videre igen. 

Blinken har været minister i det amerikanske udenrigsministerieum siden januar, og Grønland er et af de allerførste lande, han besøger. Og det er der et klokkeklart signal i, siger Lars-Emil Johansen, der er tidligere formand for Inatsiartut for Siumut - og grand old man i det hele taget i grønlandsk politik.

- Jeg forstår det sådan, at politik i Arktis er noget, der har den højeste prioritet i USA. Eller måske er de ved at forstå, at de er ved at komme for sent, siger Lars-Emil Johansen til KNR.

 

Foto © : Scanpix

Til venstre er den amerikanske Charge dAffaires Stuart Dwyer, i midten af Antony Blinken og til højre Múte B. Egede. 

 

 - Russerne har de seneste år oprustet i Arktis. De har endda plantet det russiske flag på havbunden ved Nordpolen. Og forleden sagde den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, at Arktis var deres land. Men USA’s nye regering har med Antony Blinken som udenrigsminister besluttet sig for at ville prioritere Arktis, prioritere sikkerheden i Arktis og vil ikke komme sidst i kapløbet om Arktis.

Og så er der den væsentlige detalje, at Blinken kommer til Kangerlussuaq fra et besøg i Danmark og fra et møde i Arktisk Råd i Island. Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod er med i Grønland, for grunden til, at Danmark har en plads i Arktisk Råd, er Grønland. 

Antuut er venligt stemt

- Hans besøg viser også, at amerikanerne har forstået, at når mødet handler om Arktis, så kan de ikke bare passere Grønland og tage til København, siger Lars-Emil Johansen.

- De siger: Hvis det handler om Arktis, må vi til Grønland. Det kan vi godt være stolte af i Grønland. Vores Naalakkersuisut mødes med udenrigsministeren for verdens mest magtfulde land. Den danske udenrigsminister har kaldt ham Tony, så måske vi også skulle give ham et grønlandsk navn – Antuut – Anthon. Anthon er kommet til Grønland, for at vise Grønland og grønlænderne, at han er venligt stemt.

 

Foto © : Scanpix

Antony Blinken på udflugt til Black Ridge. Foto: Scanpix

 

Hvad er vigtigt, at man taler om ved sådan et første møde? Taler man om politik eller præsenterer man sit land?

- Selvfølgelig kommer præsentationen af landet først. Så kommer de store spørgsmål - for eksempel om klimaforandringer. Derefter kan de bevæge sig mod forsvarspolitik og til sidst når man sagens kerne. Man går fra det lettere til de tungere emner, siger Kaj Kleist. 

Han har været direktør for det daværende hjemmestyre og en indflydelsesrig embedsmand i mange år.  

LÆS OGSÅ Det skal den amerikanske udenrigsminister i dag

På landingsbanen blev Antony Blinken modtaget af Múte B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut. 

Derefter gik turen direkte hen til Arktisk Kommandos bygning, hvor Blinken og Egede holdt møde Pele Broberg, der er der er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, handel, erhverv og klima. 

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod er også med. 

Derefter er der udflugt til fjeldet Black Ridge og en helikoptertur ind over Indlandsisen, inden der pressemøde klokken 16.45. 

Følg med her på knr.gl fra klokken 16.30.

Foto © : KNR

Udenrigsministerens fly på landingsbanen i Kangerlussuaq. 

 

Foto © : KNR

Formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, står klar til at modtage Antony Blinken.

 

Foto © : KNR

Jeppe Kofod og Pele Broberg bag mundbind på vej til møde med Antony Blinken hos Arktisk Kommando.

 

Foto © : KNR

Den amerikanske konsul Sung Choi på vej til at tage imod Antony Blinken.