Pele Broberg: Blinken skal forstå, at vi ikke er Danmark

Den nye naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, handel og erhverv vil tale om handel med sin amerikanske kollega.
Pele Broberg i Inatsisartutsalen på det allerførste og konstituerende møde i april. Foto © : Malik Brøns / KNR
14. maj 2021 16:54

På mandag skal Pele Broberg fra Naleraq deltage i sit første store møde som naalakkersuisoq for erhverv, handel, udenrigs og klima.

Han skal møde sin amerikanske kollega Antony Blinken i København. KNR nåede lige at fange ham på telefonen i Danmarksflyet her til formiddag, inden det lettede.

- Det allervigtigste budskab for mig at få frem er, at Antony Blinken skal forstå, at vi er Grønland. Vi er anderledes end mange andre lande. Vi har et krav om selvstændighed. Vi er ikke Danmark og Færøerne – vi er Grønland, siger Pele Broberg. 

Mødes med dronningen og statsministeren

Den amerikanske udenrigsminister lander i København på mandag. Ud over at mødes med Pele Broberg skal han også møde statsminister Mette Frederiksen (S) klokken 9 på Marienborg og efterfølgende i audiens hos dronning Margrethe.

Senere skal han mødes med udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- I København vil udenrigsministeren mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for at diskutere vores stærke bilaterale bånd, dedikationen til at bekæmpe klimakrisen og vores fælles interesse i at styrke de transatlantiske relationer, skriver det amerikanske udenrigsministerium.

LÆS OGSÅ Den amerikanske udenrigsminister kommer til Grønland 

Ifølge Pele Broberg skal han tale handel med Blinken. 

- Vi skal tale om muligheder for handel. Den øgede interesse for Arktis i verden skal vi udnytte – og det vi gøre ved at skabe handelsforbindelser til blandt andet USA.

Mødes med Múte B. Egede i Kangerlussuaq

På tirsdag flyver Antony Blinken til Arktisk Råds møde i Reykjavik. Og på torsdag lander han i Kangerlussuaq i fem timer, hvor han skal mødes med Múte B. Egede, der er formand for Naalakkersuisut.

For to år siden skulle Antony Blinkens forgænger, Mike Pompeo, også have besøgt Grønland. 

Han skulle have besøgt både Kangerlussuaq og Nuuk 9. maj, og et kæmpe sikkerhedsapparat stod klar. Men dagen før blev det hele aflyst. 

Besøget i Grønland var en del af en længere tur, hvor Pompeo også skulle have besøgt Berlin og London. I stedet fløj den amerikanske delegation til Irak.

Det hele endte med, at Pompeo besøgte København i juli sidste år, og der mødtes han med Steen Lynge (D), der var  naalakkersuisoq for udenrigsanliggender den gang. 

Antony Blinken bliver den fjerde amerikanske udenrigsminister, der besøger Grønland. 

Tidligere har Colin Powell, Hillary Clinton og John Kerry lagt vejen forbi.