Den amerikanske udenrigsminister kommer til Grønland 

Fem timer skal Antony Blinken være i Kangerlussuaq på torsdag. Han skal mødes med Múte B. Egede.
Antony Blinken kommer til Kangerlussuaq efter et møde i Reykjavik. Foto © : Scanpix
14. maj 2021 10:13

Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken kommer til Grønland på torsdag 20. maj.

Det bliver dog kun til et lille lynvisit på fem timer i Kangerlussuaq.

Besøget sker efter et arktisk ministermøde i Reykjavik samme dag. 

I Kangerlussuaq skal Antony Blinken mødes med Múte B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut, og den danske udenrigsminister Jeppe Kofod. 

Med besøget ønsker den nye amerikanske regering først og fremmest at bekræfte det gode forhold, der er mellem Grønland og USA. Men der bliver også tid til at drøfte emner af fælles interesse. 

- Jeg glæder mig til at byde Antony Blinken velkommen til vores land. Jeg ser frem til at drøfte den videre udvikling af samarbejdet med vores store nabo i vest, siger Múte Bourup Egede.

Besøger også Danmark

På mødet skal Mùte Borup Egede og Antony Blinken tale om forsvar og sikkerhedspolitik, herunder begge landes position i den arktiske region. 

En aftale mellem Grønland og USA, som landene underskrev i slutningen af oktober sidste år, forventes også at blive vendt. Det er en aftale, der handler om forskning, handel, turisme, energi, råstoffer og uddannelse, som alle er hjemtagne områder.

LÆS OGSÅ Ny aftale om Pituffik: Servicekontrakt om millioner vender hjem til Grønland

Grønland bliver ikke det første land i Rigfællesskabet, der får besøg af den amerikanske udenrigsminister. Blinken skal nemlig mødes med den danske udenrigsminister i København. 

På mandag skal Pele Broberg (Naleraq), der er nalakkersuisoq for udenrigsanliggender, også mødes med Antony Blinken i København. 

Efter mødet i København fortsætter Pele Broberg til Reykjavik for at deltage i Arktisk Råds ministermøde 19.-20. maj. Det gør han sammen med Antony Blinken, Jeppe Kofod og Færøernes Lagmand Bárður á Steig Nielsen.

Pompeos besøg blev aflyst

For to år siden skulle Antony Blinkens forgænger, Mike Pompeo, også have besøgt Grønland. 

Han skulle have besøgt både Kangerlussuaq og Nuuk 9. maj, og et kæmpe sikkerhedsapparat stod klar. Men dagen før blev det hele aflyst. 

Besøget i Grønland var en del af en længere tur, hvor Pompeo også skulle have besøgt Berlin og London. I stedet fløj den amerikanske delegation til Irak.

LÆS OGSÅ Politiet ærgrer sig over Pompeo-aflysning

Det hele endte med, at Pompeo besøgte København i juli sidste år, og der mødtes han med Steen Lynge (D), der var daværende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender. 

Antony Blinken bliver den fjerde amerikanske udenrigsminister, der besøger Grønland. 

Tidligere har Colin Powell, Hillary Clinton og John Kerry lagt vejen forbi.

Rettelse: Der har tidligere i artiklen stået, at Antony Blinken skal mødes med Pele Broberg i Kangerlussuaq på torsdag. Det er ikke rigtigt. Blinken og Broberg mødes i København på mandag.