Politiet ærgrer sig over Pompeo-aflysning

Fire motorcykler og en flok betjente fra Danmark var indkaldt for at hjælpe med kortegekørsel og ransagning af lokaler inden besøg af amerikansk udenrigsminister. Men nu er besøget aflyst.
Foto © : Foto: Grønlands Politi
Skrevet af Christine Hyldal
08. maj 2019 14:50

    Det ærgrer politiet, at USA's udenrigsminister ikke lægger vejen forbi Nuuk, hvilket ellers var planen.

    Det siger Svend Foldager, der er chefpolitiinspektør i Grønlands Politi.

    - Det er da ærgerligt. Vi havde jo sat os op til, at det her besøg skulle løbe af stabelen, siger han.

    Reaktionen kommer efter, at den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har aflyst sit besøg i Grønland i morgen torsdag. Hvorfor besøget er aflyst, har det ikke været muligt at få oplyst.

    LÆS OGSÅ Pompeos besøg er aflyst

    Planen var, at Mike Pompeo skulle være ankommet til Kangerlussuaq torsdag morgen, hvor naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Ane Lone Bagger (S) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skulle have taget imod ham.

    Herfra skulle Pompeo videre til Nuuk, hvor formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), skulle have modtaget ham. Derefter skulle Pompeo, Samuelsen og Bagger holde et møde, hvorefter de tre politikere skulle møde pressen.

    Vender hjem til Danmark lørdag

    Men det er altså alt sammen aflyst for nu, fik KNR oplyst i formiddag.

    - Vi har fået kolleger op fra Danmark og fire motorcykler, og vi havde lavet en masse tiltag, der skulle få besøget til at forløbe bedst muligt, siger chefpolitiinspektøren.

    De danske politifolk og de fire motorcykler kan sandsynligvis først sætte kursen mod Danmark igen på lørdag. Svend Foldager afviser dog, at der er knappet fyraftensøl op på politigården, for onsdag ved middagstid er ordensmagten i gang med at overveje, hvad både betjente og motorcykler nu kan bruges til. 

    LÆS OGSÅ USA's udenrigsminister kommer til Nuuk

    De var alle en del af det store sikkerhedsopbud, som følger med et statsbesøg. Svend Foldager ønsker ikke at gå i detaljer med sikkerheden, men han fortæller, at betjentene var klar til at ransage de lokaler og steder, hvor Pompeo skulle have været i Nuuk og Kangerlussuaq med hunde.

    De skulle også have bevogtet lokalerne, så ingen kunne komme ind eller ud, og betjentene skulle også have fulgt udenrigsministerens følge på motorcykler i Nuuk.

    Ifølge Svend Foldager har politiet fået tilladelse fra Transportministeriet til at indføre motorcyklerne i Grønland.